Svet

Evropa u strahu od terorista uoči Božića: Posebna pažnja na islamističke pretnje

U Evropskoj uniji postoji "ogroman" rizik od terorističkih napada tokom predstojećih božićnih praznika, a u svetlu sukoba Izraela i Hamasa i društvenih podela koje on izaziva, upozorila je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson
Evropa u strahu od terorista uoči Božića: Posebna pažnja na islamističke pretnjeGetty © Thomas Lohnes/Getty Images

Evropa se suočava sa "ogromnim rizikom od terorističkih napada" tokom predstojećih božićnih praznika, kao posledicom rata između Izraela i Hamasa, upozorila je danas komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

"Uz rat između Izraela i Hamasa, i polarizaciju koju on izaziva u našem društvu, i uz predstojeću sezonu praznika, postoji ogroman rizik od terorističkih napada u Evropskoj uniji", rekla je Johanson novinarima u Briselu, gde su se okupili ministri unutrašnjih poslova EU.

Johanson je rekla da će Evropska komisija obezbediti dodatnih 30 miliona evra za jačanje bezbednosti u ranjivim oblastima, posebno u verskim objektima.

Ona je upozorila na rizik od terorističkih napada u vreme kada se istražuje napad u blizini Ajfelove kule u Parizu, u kojem je jedan turista ubijen, a dve osobe ranjene, i u vreme kada se preispituje mentalno zdravlje osumnjičenog, koji se zakleo na vernost ekstremističkoj organizaciji Islamska država, ukazuje AP.

"Nedavno smo videli u Parizu, nažalost, videli smo to i ranije", navela je Johanson.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je da napad u Parizu pokazuje "koliko je akutna i ozbiljna pretnja koju trenutno predstavlja islamistički terorizam u EU" i uputila saučešće Francuskoj.

"Rat u Gazi i teror Hamasa pogoršavaju ovu situaciju", navela je Fezer obraćajući se novinarima.

Ona je dodala da je razgovarala o rizicima sa ministrima unutrašnjih poslova Austrije, Belgije, Francuske, Španije i Švedske.

"Naše bezbednosne agencije veoma blisko sarađuju. Moramo posebno pažljivo da sada pratimo islamističke pretnje i preduzmemo akciju protiv islamističke propagande zajedno sa susednim zemljama", poručila je ona.

image