Svet

Si Đinping u novogodišnjoj čestitki poželeo svetu mir i spokoj

Bez obzira na to kako se može razvijati globalna situacija, mir i razvoj ostaju osnovni trend, a samo saradnja na obostranu korist može dati rezultate, zaključio je Si
Si Đinping u novogodišnjoj čestitki poželeo svetu mir i spokoj© Tanjug/Ju Peng/Xinhua via AP

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas u novogodišnjoj poruci da će Kina blisko sarađivati sa međunarodnom zajednicom radi postizanja opšteg dobra za čovečanstvo i mira u svetu i učiniti svet boljim mestom za sve.

Si je u novogodišnjoj čestitki svetu poželeo mir i spokoj.

On je istakao da će Kina nastaviti putem ekonomskog napretka u 2024. godini, koji je počeo tokom protekle godine nakon pandemije korone, i ocenio da je kineska ekonomija otpornija i dinamičnija nego ranije.

"U 2023. godini nastavili smo da napredujemo odlučno i uporno...Ovu godinu pamtićemo kao radnu i istrajnu. Imamo puno poverenje u budućnost", naveo je kineski predsednik, objavila je agencija Sinhua.

Si je istakao da je kineski modernizovani industrijski sistem dodatno unapređen u 2023. i da se brojne napredne i zelene industrije brzo pojavljuju kao novi stubovi privrede.

"Već 20. godinu zaredom obezbedili smo sjajnu žetvu", istakao je Si.

Kineski predsednik je napomenuo i da je ostvaren novi napredak u revitalizaciji sela, kao i u potpunoj revitalizaciji severoistočne Kine.

Kao primer uspeha u 2023. Si je naveo da je putnički avion C919 ušao u komercijalnu upotrebu, a naglasio je i da će se Kina sigurno ponovo ujediniti sa Tajvanom.

Kineski predsednik je istakao da će sledeće godine biti obeleženo 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, a podsetio je i da je Kina tokom 2023. bila domaćin samita Kina-Centralna Azija i Trećeg foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put".

Istakao je da Kina dobija snagu i samopouzdanje iz svoje drevne i veličanstvene civilizacije.

"Bez obzira na to kako se može razvijati globalna situacija, mir i razvoj ostaju osnovni trend, a samo saradnja na obostranu korist može dati rezultate", zaključio je Si.

image