Svet

MSP Kine: Nadamo se jačanju saradnje sa Rusijom

U susret odlaska ruskog premijera u Kinu, kineska strana poručuje da se nada da će ova poseta doprineti još većem jačanju saradnje, dok ruski mediji pišu da će glavna tema razgovora biti trgovinsko-ekonomska saradnja
MSP Kine: Nadamo se jačanju saradnje sa Rusijomwww.globallookpress.com © Yue Yuewei

Kina se nada da će doći do još većeg produbljivanja saradnje sa Rusijom usled predstojeće posete ruskog premijera Mihaila Mišustina Narodnoj Republici Kini, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Mišustin će Kinu posetiti 19. i 20. decembra i sastati se sa predsednikom te zemlje Si Đinpingom, ali i premijerom Državnog saveta Kine Li Cjanom. Glavna tema razgovora biće trgovinsko-ekonomska saradnja i jačanje strateške saradnje, pišu "RIA Novosti". 

"Nadamo se produbljivanju saradnje između dve strane, širenju humanitarne i regionalne razmene i daljem produbljivanju sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje između Kine i Rusije u novoj eri putem ovog redovnog sastanka premijera", poručuje MSP Kine i dodaje da Moskva i Peking, pod rukovodstvom predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, danas održavaju zdrave odnose i uspešno obezbeđuju rast saradnje.

U međuvremenu, ruski ministar finansija Anton Siluanov danas je u okviru devetog Finansijskog dijaloga Rusije i Kine u Pekingu izjavio da je potrebno raditi na razvoju saradnje u sferi finansija u okviru BRIKS-a, dodajući da Moskva vidi da je moguće stvoriti nezavisan sistem poravnanja, zbog čega će na današnjim sastancima biti razmotren niz pitanja koji se tiču ove problematike. 

Kako je objasnio, porast trgovine Moskve i Pekinga mogao je biti postignut isključivo zahvaljujući tome što se radi o dvema stabilnim ekonomijama, bez obzira na trenutne izazove i turbulencije sa kojima se suočavaju i podele u svetskoj ekonomiji.  

image