Svet

Bivša šefica austrijske diplomatije: Putinove reči se ostvarile - Rusija pretekla nemačku ekonomiju

Ruska Federacija je prestigla Nemačku na rang listi deset najvećih ekonomskih sila, kaže Karin Knajsl
Bivša šefica austrijske diplomatije: Putinove reči se ostvarile - Rusija pretekla nemačku ekonomijuwww.globallookpress.com © EIBNER/EXPA/Johann Groder, via w

Situacija u globalnoj ekonomiji značajno se promenila u korist Rusije, izjavila je bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl. 

Prema njenim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin je prošle godine na Peterburškom ekonomskom forumu rekao da je Ruska Federacija među deset najvećih ekonomskih sila.

"Putin je pojasnio da je Rusija šesta među najvećim ekonomskim silama, ali da može prestići Nemačku. Nekoliko meseci kasnije, dogodilo se upravo to. Ruska Federacija je prestigla Nemačku na rang listi deset najvećih ekonomskih sila", kazala je Knajsl u intervjuu novinaru Flaviju fon Viclbenu.

Prethodno je pomoćnik ruskog predsednika Maksim Oreškin izjavio da je Rusija postala najveća ekonomija u Evropi, dok je tik do Japana u borbi za četvrto mesto na svetu.

"Kina je postala vodeća ekonomija, Rusija je postala najveća ekonomija u Evropi, koja već diše u leđa Japanu u trci za četvrto mesto. A azijske ekonomije su ozbiljno napredovale na lestvici. Indija je zauzela treće mesto, Indonezija se popela na sedmo mesto i uskoro će početi da juriša na poziciju Nemačke koja je trenutno šesta", rekao je Oreškin u intervjuu za magazin "Ekspert".

image