Svet

Si-En-En: SAD tajno produžile sporazum o produžetku vojnog prisustva u Kataru

Radi se o vazdušnoj bazi El-Udeid, koja se nalazi u pustinji jugozapadno od Dohe, najvećoj vojnoj bazi SAD na Bliskom istoku, koja može da primi više od 10.000 američkih vojnika
Si-En-En: SAD tajno produžile sporazum o produžetku vojnog prisustva u Kataru© Cherie A. Thurlby/USAF/Getty Images

SAD i Katar su tajno produžili sporazum o stacioniranju američkih trupa u najvećoj vazdušnoj bazi na Bliskom istoku El-Udeid na još deset godina, javlja Si-En-En, pozivajući se na zvaničnike.

"Sjedinjene Države su tajno sklopile sporazum kojim se produžava vojno prisustvo u glavnoj bazi u Kataru za još deset godina", navodi Si-En-En pozivajući se na tri američka vojna zvaničnika i još jedan dobro upućen izvor.

Kako se navodi, reč je o vazdušnoj bazi El-Udeid, koja se nalazi u pustinji jugozapadno od Dohe, najvećoj vojnoj bazi SAD na Bliskom istoku, koja može da primi više od 10.000 američkih vojnika.

U decembru 2023. godine, šef Pentagona Lojd Ostin posetio je tu bazu i izrazio zahvalnost katarskim vlastima na povećanju ulaganja u nju, ali nije dao nikakve izjave o produženju ugovora.

Ostin je ranije najavio pokretanje multinacionalne operacije "Čuvar prosperiteta za zaštitu Crvenog mora i Adenskog zaliva" zbog sve češćih napada jemenskih Huta na trgovačke brodove. 

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da se više od 20 zemalja pridružilo operaciji koju predvode SAD.

image