Svet

Turska: Stav Zapada o Ukrajini i Pojasu Gaze je vrhunac licemerja

Zapad je izgubio poverenje, koje je uživao, posebno kada se radi o našim generacijama, i biće ga teško vratiti, ocenio je ministar spoljnih poslova Turske
Turska: Stav Zapada o Ukrajini i Pojasu Gaze je vrhunac licemerjawww.globallookpress.com © IMAGO/Florian Gaertner

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je danas stav kolektivnog Zapada o pitanju ukrajinske krize i palestinsko-izraelskog sukoba, ocenivši da se radi o "vrhuncu licemerja".

"Ono što se dogodilo u Gazi dovelo je do toga da su Zapad i Evropljani izgubili sav svoj ugled, sve zasluge (poverenje) koje su prikupili. Protraćili su sav svoj kredit u očima čovečanstva, posebno u očima naših generacija", rekao je ministar spoljnih psolova Turske Hakan Fidan, prenosi list "Hurijet".

Ministar je, takođe, dodao da će Zapad teško vratiti izgubljeno poverenje, budući da zapadnjaci više "ne mogu da govore o principima, dobročinstvima i moralu".

"Oni to u potpunosti ignorišu. Vidim da sve to stvara plodno tle za veliki geostrateški raskol", istakao je Fidan.

Fidan upozorava i da je Izrael na granici od izbijanja rata sa Libanom na severu, i dodaje da je to put u ćorsokak, jer "ukoliko se to desi, onda se rat, naravno, neće završiti", prenose "RIA Novosti".

Ukoliko žele da reše problem, onda Izraelci treba da idu ka miru i podrže ideju o formiranju palestinske države, istakao je turski ministar. 

Podsetimo, od izbijanja nove faze palestinsko-izraelskog sukoba krajem prošle godine, Turska je bila jedna od zemalja koje su najžešće osuđivale akcije Izraela. Predsednik Redžep Tajip Erdogan je više puta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua uporedio sa Adolfom Hitlerom, a častio ga je i epitetima ubice i dželata, koji je izazvao genocid.

Samo u Pojasu Gaze do sada je poginulo više od 21.000 ljudi, a povređeno je više od 55.000.

Ipak, prethodna godina bila je smrtonosna i za Palestince sa Zapadne obale, tvrdi Agencija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova, navodeći da ih je u 2023. ubijeno 504.

image