Svet

Ukrajina saziva vanrednu sednicu Saveta Ukrajina–NATO

Sednica se saziva zbog nedavnih napada po ukrajinskoj teritoriji, tokom kojih je, prema procenama Vladimira Zelenskog, Rusija iskoristila ukupno 500 raketa i dronova
Ukrajina saziva vanrednu sednicu Saveta Ukrajina–NATOwww.globallookpress.com © Kirill Chubotin

Savet Ukrajina–NATO uskoro će održati vanrednu sednicu na inicijativu ukrajinske strane povodom poslednjih masovnih napada ruske vojske po ciljevima u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba. 

Kuleba je na mreži "Iks" napisao da je "NATO podržao zahtev Ukrajine kao odgovor na masovne vazdušne napade Rusije".

"Jedna od ključnih tema biće jačanje PVO Ukrajine", otkrio je šef ukrajinske diplomatije, poručivši da bi sednicu trebalo tumačiti kao "važan znak evroatlantskog jedinstva pred eskalacijom ruskog terora".

Savet Ukrajina–NATO, podsetimo, nastao je prošle godine, nakon otpočinjanja SVO, a Alijansa ga je okarakterisala kao "još jedno političko oruđe".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski juče je saopštio da je Rusija za poslednjih pet dana lansirala više od 500 raketa i udarnih dronova po teritoriji Ukrajine, dok su mediji javili da je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak o napadima razgovarao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivanom.

image