Svet

Kijev optužuje: Rusi hakovali telekom operatera, mesecima imali pristup podacima

Hakeri su mesecima imali pristup podacima ukrajinskog telekom giganta, navode iz Kijeva
Kijev optužuje: Rusi hakovali telekom operatera, mesecima imali pristup podacimawww.globallookpress.com © IMAGO/Mario Aurich

Ruski hakeri su od maja prošle godine "vršljali" po sistemu ukrajinskog telekomunikacionog giganta "Kijevstar", rekao je za Rojters šef odeljenja za sajber bezbednost Ukrajine i dodao da bi taj napad trebalo da posluži kao "veliko upozorenje" Zapadu.

Zbog navodnog hakerskog napada, usluge najvećeg ukrajinskog telekom operatera od 12. decembra nisu bile dostupne za oko 24 miliona korisnika.

Šef odeljenja za sajber bezbednost Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ilija Vitiuk rekao je da je napad izazvao "katastrofalnu" štetu i da je cilj upada bio da zada psihološki udarac i prikupi obaveštajne podatke.

"Ovaj napad je velika poruka, veliko upozorenje, ne samo Ukrajini, već i celom zapadnom svetu da shvati da niko zapravo nije nedodirljiv", rekao je on.

U napadu su izbrisani "skoro svi" podaci, uključujući hiljade virtuelnih servera i računara i "potpuno uništio jezgro telekom operatera", objasnio je Vitiuk.

Istraga SBU otkrila je da su hakeri bili u sistemu "Kijevstara" od maja 2023. a da su pun pristup imali "barem od novembra", dodao je. Vitiuk je rekao i da je SBU pomogla "Kijevstaru" da obnovi svoje sisteme u roku od nekoliko dana i da odbije nove sajber napade.

"Kijevstar" je najveći od tri glavna ukrajinska telekom operatera i oko 1,1 milion Ukrajinaca koji žive u ruralnim predelima zavisi od ovog provajdera, rekao je Vitiuk i dodao da napad nije imao veliki uticaj na ukrajinsku vojsku, koja se nije oslanjala na telekom operatere i koristila je ono što je opisao kao "različite algoritme i protokole".

Vitiuk je rekao i da je "prilično siguran" da je napad izveo "Sendvorm", ruska vojna obaveštajna jedinica za sajber ratovanje koja je povezana sa sajber napadima u Ukrajini i drugde.

image