Svet

Uspon Kine: BID pretekao Teslu u kvartalnoj prodaji električnih vozila, na putu da postane najveći

Brzi uspon kompanije naglašava uspeh kineske industrije, ocenjuju stručnjaci
Uspon Kine: BID pretekao Teslu u kvartalnoj prodaji električnih vozila, na putu da postane najvećiGetty © Leonhard Simon / Stringer

Kineski proizvođač električnih vozila BID pretekao je američku "Teslu" i postao najveći svetski proizvođač električnih vozila u četvrtom kvartalu 2023. godine, što je još jedan korak na putu Kine da postane najveći svetski izvoznik automobila.

Uspeh BID-a, koji takođe uključuje impresivnu stopu rasta tokom 2023. godine koja je nadmašila "Teslu" i druge proizvođače električnih vozila, predstavlja mikrokosmos dostignuća u kineskoj nadogradnji svoje ogromne proizvodne industrije, izvoznog sektora i domaćeg tržišta – što je sve ključno za kineski visokokvalitetni razvoj, rekli su stručnjaci za "Global tajms".

"Tesla" je saopštio da je isporučio 484.500 električnih vozila u poslednjem kvartalu 2023. godine, što je novi rekord za kompaniju. Međutim, kako je BID prodao 526.400 električnih vozila u istom periodu, pretekao je "Teslu" i u četvrtom kvartalu godine prvi put postao najveći svetski proizvođač električnih vozila.

Tokom cele 2023. godine, kompanija "Tesla" je zadržala svoje mesto najvećeg proizvođača električnih vozila, pošto je isporučila ukupno 1,8 miliona električnih vozila, što je više od ukupne prodaje BID-a od oko 1,57 miliona komada. Ipak, BID je zabeležio međugodišnju stopu rasta prodaje od 73 odsto za 2023. godinu, daleko nadmašivši "Teslin" rast prodaje od 38 odsto. Takva stopa rasta prodaje je takođe navela mnoge da spekulišu da će BID nadmašiti "Teslu" i postati najveći svetski proizvođač električnih vozila 2024.

Ovo je takođe značajno s obzirom na to da tržišna kapitalizacija BID-a, od 573,17 milijardi juana (80,21 milijardi dolara) predstavlja samo delić "Teslinih" 778,42 milijardi dolara. U proteklih šest meseci, akcije BID-a su pale za 28,85 odsto, dok su "Tesline" akcije pale za 11,22 odsto.

Uprkos tako ogromnom jazu na finansijskom tržištu, analitičari očekuju da je BID u dobroj poziciji da zadrži vodeću poziciju u prodaji električnih vozila u 2024. u odnosu na "Teslu".

Hu Kimu, zamenik generalnog sekretara Foruma 50 za integraciju digitalno-stvarnih ekonomija, kaže da je uspeh BID-a posledica niza faktora, uključujući tehnološke inovacije, veliku podršku države za unapređenje industrije, kompletan i stabilan domaći lanac snabdevanja - što je sve pomoglo BID-u da napravi visokokvalitetna, ali pristupačna električna vozila.

"S obzirom na sve ove faktore, nije ni čudo što BID nadmašuje 'Teslu'", rekao je Hu za "Global tajms".

Uspeh BID-a dolazi u trenutku kada je ceo kineski sektor električnih vozila u 2023. godini doživeo vrhunsku godinu. Prema najnovijim podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila, u prvih 11 meseci 2023. godine, kineski izvoz vozila na novu energiju skočio je 83,5 odsto na godišnjem nivou na 1,09 miliona jedinica.

Zahvaljujući tako brzom rastu, ukupan kineski izvoz automobila dostigao je 4,41 miliona jedinica, što je porast od 58 procenata u odnosu na isti period prošle godine i brojčano nadmašio Japan od 3,99 miliona jedinica u istom periodu.

Ovo takođe predstavlja značajan događaj za kinesku auto industriju jer postaje najveći svetski izvoznik automobila nakon što je nadmašila Japan 2023. i Nemačku 2022. - dve zemlje koje su decenijama dominirale svetskim automobilskim tržištem.

image