Svet

Moskva: Strana pomoć Ukrajini premašila 200 milijardi dolara

Ukupno 54 zemlje poslale su pomoć Ukrajini, navode iz Ministarstva odbrane RF
Moskva: Strana pomoć Ukrajini premašila 200 milijardi dolara© Tanjug/AP Photo/Andrii Marienko

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je statističke podatke o pomoći koja je Kijevu isporučena iz inostranstva tokom sukoba sa Moskvom. Prema podacima ministarstva, strane pristalice Ukrajine zajedno su potrošile više od 203 milijarde dolara na pomoć vladi predsednika Vladimira Zelenskog.

Oko 54 zemlje pružaju pomoć ukrajinskim snagama tokom borbi sa Rusijom, saopštilo je ministarstvo.

Za potrebe Kijeva radi više od 500 svemirskih letelica SAD i NATO. Među njima je 70 vojnih satelita za nadzor, dok su ostali komercijalni sateliti dvostruke upotrebe, navodi se u saopštenju.

Druge zemlje su Kijevu isporučile više od 1.600 jedinica raketne i artiljerijske opreme, preko 200 sistema protivvazdušne odbrane, oko 5.220 tenkova i oklopnih vozila i više od 23.000 dronova, saopštilo je ministarstvo.

Procene ruske vojske, takođe, tvrde da je preko 13.500 stranih plaćenika stiglo u Ukrajinu usred sukoba da se bore za Kijev. Među njima je bilo oko 8.500 Evropljana i preko 2.700 iz Severne i Južne Amerike, dok su ostali putovali iz Azije i Afrike, dodaje se.

Zvaničnici su izračunali da je ubijeno ukupno 5.900 "gostujućih vojnika sreće", dok je preko 5.600 pobeglo sa bojnog polja. Broj stranaca u redovima ukrajinske vojske trenutno iznosi preko 1.900, navode oni.

Krajem novembra, Zelenski je najavio da će Ukrajina preći sa napada na izgradnju utvrđenja, priznajući da je kontraofanziva, koja je počela početkom juna i koja je imala za cilj da preseče ruski kopneni most prema Krimu, završena bez uspeha. Moskva procenjuje da je Kijev izgubio preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme, uključujući zapadnu, u svojim neuspelim pokušajima napredovanja.

Za razliku od Kijeva, i uprkos ogromnoj pomoći Zapada isporučenoj Ukrajini, ruske snage dominiraju na terenu.

U međuvremenu, priliv strane vojne pomoći Kijevu značajno je smanjen poslednjih meseci. U SAD, republikanski poslanici se opiru pokušajima Bajdenove administracije da progura još 60 milijardi dolara pomoći Kijevu, dok je Mađarska stavila veto na planirani četvorogodišnji paket pomoći EU od 50 milijardi evra za Ukrajinu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je za Si-En-En da vlasti u Kijevu "nemaju plan B" ako američka sredstva ne stignu na vreme.

Moskva je više puta upozoravala da je zapadne isporuke oružja Kijevu neće sprečiti da ostvari ciljeve svoje operacije i da će samo povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Prema ruskim zvaničnicima, obezbeđivanje naoružanja, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de fakto strane u sukobu.

image