Svet

Blinken i turski ministar pričali o situaciji u Gazi i članstvu Švedske u NATO

Američki državni sekretar je u zvaničnoj poseti u Istanbulu nakon čega nastavlja svoju posetu Bliskom istoku
Blinken i turski ministar pričali o situaciji u Gazi i članstvu Švedske u NATOwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u toku svoje zvanične posete Istanbulu razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom o situaciji u Gazi, pristupanju Švedske u NATO bloku, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova na Iksu.

Bilo je reči i o bilateralnim i drugim i regionalnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Turski ministar je Blinkena dočekao u vili Vahdetin u Istanbulu.

Blinken je posle otputovao u Grčku, na ostrvo Krit, gde se u gradu Hanja susreo sa Kirijakos Micotakisom. Premijer Grčke ocenio da je "ovo teško i izazovno vreme".

U okviru svog četvrtog putovanja na Bliski istok od početka aktivne faze sukoba Izraela i Hamasa, američki državni sekretar planira da sa arapskim liderima razgovara o budućnosti Pojasa Gaze nakon što se sukob okonča, prenosi "Blumberg", pozivajući se na reči visokog američkog zvaničnika.

Sagovornik "Blumberga" dodaje da su bliskoistočni lideri sada zainteresovaniji za razgovor o mogućim scenarijima nakon konflikta nego što su to bili ranije, kada su sve svoje napore ulagali u prekid vatre. Razgovori uključuju teme poput upravljanja Gazom, bezbednosti i troškove obnove enklave, navodi se u tekstu.

Očekuje se da će Blinken posetiti Izrael, Zapadnu obalu, Jordan, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar, naveo je izvor.

Njegovo putovanje je deo niza poseta visokih zvaničnika administracije Džozefa Bajdena koje imaju za cilj održavanje stalnih konsultacija sa izraelskom vladom i regionalnim partnerima o krizi u regionu.

image