Svet

Vrhovni sud SAD preispituje zabranu Trampove kandidature u Koloradu: Jedan amandman menja sve

Vrhovni sud SAD će prvi put razmatrati značenje i domete odredbe iz 14. amandmana američkog Ustava kojom se zabranjuje obavljanje javnih funkcija osobama koje su učestvovale u pobuni
Vrhovni sud SAD preispituje zabranu Trampove kandidature u Koloradu: Jedan amandman menja sve© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Vrhovni sud SAD saopštio je danas da će razmotriti presudu Vrhovnog suda Kolorada kojom je nekadašnji predsednik Donald Tramp uklonjen sa glasačkih listića u toj saveznoj državi.

Prve rasprave zakazane su za 8. februar, a sudije su navele da bi odluku trebalo doneti što pre, pošto će birači širom zemlje uskoro početi da glasaju na predizborima, prenosi Si-En-En.

Najviši sud u Koloradu je 19. decembra doneo odluku da Tramp ne može da se kandiduje za predsednika u toj saveznoj državi u skladu sa 14. amandmanom Ustava SAD, zbog njegove navode uloge u nemirima ispred Kapitola od 6. januara 2021.

Vrhovni sud SAD će prvi put razmatrati značenje i domete odredbe iz 14. amandmana američkog Ustava kojom se zabranjuje obavljanje javnih funkcija osobama koje su učestvovali u pobuni.

Amandman je usvojen 1868. godine, nakon građanskog rata, a toliko je retko korišćen da najviši sud SAD nije imao prilike da ga tumači.

Tramp je aktuelni favorit za osvajanje republikanske nominacije na američkim predsedničkim izborima zakazanim za novembar ove godine.

Predizbori će početi i pre nego što Vrhovni sud započne sa prvim raspravama - preciznije 15. januara, kada je zakazan kokus u Ajovi, dok su drugi na rasporedu predizbori u Nju Hempširu zakazani za 23. januar.

image