Svet

RT Balkan analiza presude u Koloradu: Još jedan pokušaj da se spreči nezaustavljivi uspon Trampa

Presuda u Koloradu je samo još jedan u nizu pokušaja demokrata da spreče povratak nekadašnjeg predsednika u Belu kuću, smatra naš sagovornik
RT Balkan analiza presude u Koloradu: Još jedan pokušaj da se spreči nezaustavljivi uspon Trampa© Tanjug/AP Photo/Reba Saldanha

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp (ponovo) se našao u centru pažnje američke i svetske javnosti nakon što je Vrhovni sud Kolorada sinoć doneo odluku kojom mu se zabranjuje da se kandiduje na svim izborima i predizborima u toj saveznoj državi.

Sudski procesi protiv protiv nekadašnjeg predsednika niču kao pečurke posle kiše. Čitav niz ih se već vodi u Njujorku, Vašingtonu, Džordžiji i na Floridi, a Tramp se optužuje za manje-više sve čega su se njegovi protivnici setili - od "pobune i ustanka", preko neadekvatnog rukovanja tajnim dokumentima do potplaćivanja porno glumica.

Upravo su ispolitizovanost tih procesa - koju priznaju čak i neki Trampovi protivnici - kao i činjenica da njegova prednost u istraživanjima odnosu na aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena samo raste glavni razlozi za agresivnu kampanju i "borbu svim sredstvima" protiv Trampa.

Glavni fokus demokrata u pokušajima da spreče Trampa da bude kandidat na izborima biti zloupotreba potpuno politizovanog sudskog aparata u SAD. Ukoliko u tome ne budu uspeli, plan B je da primene brutalnu krađu, što su uradili i 2020. godine, kaže za RT Balkan istoričar i publicista Srđa Trifković.

On dodaje da je frapantno i potpuno neshvatljivo to što je odluka suda u Koloradu doneta na osnovu amandmana američkog Ustava iz periodna nakon Građanskog rata.

"Odluka je doneta na osnovu člana tri 14. amandmana na ustav SAD, koji je kongres usvojio 1866, dakle neposredno nakon završetka Građanskog rata. Taj amandman je za isključivi cilj imao da spreči južnjačke političare koji su podržavali Konfederaciju u ratu da se kandiduju za bilo koju funkciju nakon njegovog završetka", objašnjava on.

Klauzula otprilike glasi da svako ko je jednom položio zakletvu vernosti SAD, a potom učestvovao u "pobuni ili ustanku" mora biti diskvalifikovan od pokušaja da dođe na ma koju javnu funkciju - osim ako ga od tog ograničenja ne oslobodi dvotrećinska većina u Predstavničkom domu, dodaje naš sagovornik.

"Dakle, izrazito politizovani Vrhovni sud Kolorada, u kom demokrate imaju tesnu većinu od 4 prema 3, poziva se na ustavnu odredbu staru preko 150 godina koja je bila namenjena jednokratnoj upotrebi u specifičnom istorijskom trenutku i koja od tada nikad nije bila upotrebljena", naglašava Trifković.

Ocena da su da su demonstranti od 6. januara 2021. bili učesnici "pobune ili ustanka", kao i da je Donald Tramp bio taj koji ih je na "pobunu ili ustanak" podsticao je krajnje problematična, ali o tome će odlučivati Vrhovni sud SAD.

"U ovom trenutku možemo samo da zaključimo da demokrate neće birati sredstva, uključujući i 92 kafkijanske optužnice protiv Trampa, da ga spreče da se kandiduje, i ako se kandiduje da ga speče da uđe u Belu kuću bez obzira na stvarni ishod izbora", kaže naš sagovornik.

Pitanje na koje se sada čeka odgovor je koliko će proces pred Vrhovnih sudom SAD trajati, s obzirom da su predsednički izbori zakazani za manje od godinu dana.

Republikanski predizbori počinju za manje od mesec dana, preciznije 15. januara, za kad je zakazan kokus u Ajovi. Republikanski predizbori u Koloradu zakazani su za 5. mart, popularno nazvan "superutorak" zbog činjenice da se na taj dan glasanje održava u čak 16 država i teritorija.

"Vrhovni sud često može i ima praksu da rešava hitne slučajeve po hitnom postupku, ali za očekivati je da će demokrate tretirati odluku iz Kolorada kao probni balon, nakon što je slična odluka u Mičigenu i Viskonsinu već oborena, a da za finale kampanje čuvaju krunski dragulj u izbornom koledžu: Pensilvaniju", naglašava Trifković.

On smatra da demokrate namerno nisu htele da Pensilvanija bude ta koja će doneti ovu spornu odluku u ovom trenutku, već da će to čuvati za kritični period kampanje kada bi vremenska stiska mogla da prouzrokuje konfuziju i pravni haos, koji bi se u slučaju odluke povoljne po Trampa pretvorio i u haos razularene ulične rulje, kakav smo videli 2020. godine.

Ipak, održavanje republikanskih predizbora u toj državi dovedeno je u pitanje nakon što je lokalni republikanski odbor najavio da će se čitava partija povući iz predizbornog procesa u Koloradu ukoliko Tramp bude sprečen da se kandiduje.

"Politički proces u savremenoj Americi liči na demokratiju taman onoliko koliko vampir liči na živog čoveka", zaključuje Trifković.

image