Svet

Potez bez presedana: Sud u Koloradu zabranio Trampu da učestvuje na izborima u toj državi

Nekadašnjem američkom predsedniku je zabranjeno da se zbog navodnog učešća u "pokušaju pobune" 6. januara 2021. godine
Potez bez presedana: Sud u Koloradu zabranio Trampu da učestvuje na izborima u toj državi© Tanjug/AP Photo/Godofredo A. Vásquez, File

Vrhovni sud Kolorada presudio je da je nekadašnji američki predsednik Donald Tramp diskvalifikovan sa republikanskih predizbora u Koloradu zbog njegovog učešća u "naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine", prenose američki mediji.

Vrhovni sud Kolorada je doneo odluku da Tramp nije sposoban da bude predsednik prema četrnaestom amandmanu američkog Ustava, koji zabranjuje američkim zvaničnicima koji su učestvovali u pobuni da obavljaju javnu funkciju.

Tramp, koji pokušava da osvoji drugi mandat u Beloj kući, poslednjih meseci se suočio sa nizom optužbi, uključujući krivične i građanske predmete.

Iako će direktne posledice ove presude biti ograničene na glasanje u Koloradu, ona bi mogla da izazove žestoku bitku pred Vrhovnim sudom SAD sa dalekosežnim posledicama, piše "Fajnenšel tajms".

"Ne dolazimo olako do ovih zaključaka", napisale su sudije u Koloradu. "Svesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Takođe smo svesni naše svečane dužnosti da primenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez uticaja reakcije javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo."

Odluka proizilazi iz slučaja koji je ranije ove godine pokrenula grupa glasača iz Kolorada, koji su tvrdili da je Tramp učestvovao u pobuni 6. januara 2021. godine, kada je grupa njegovih pristalica upala u američki Kapitol.

Sedmočlano sudsko veće u Koloradu glasao je četiri prema tri da bi Tramp trebalo da bude diskvalifikovan. Većina je zaključila da dokazi koji su joj predočeni "utvrđuju da je predsednik Tramp učestvovao u pobuni".

Tramp je ubedljivi favorit za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima 2024.

On se takođe suočava sa krivičnim prijavama pred saveznim sudom i u Džordžiji, u vezi sa navodnim pokušajima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine. On se izjasnio da nije kriv.

Trampova kampanja je saopštila da je presuda "potpuno pogrešna" i da će "brzo podneti" žalbu na nju Vrhovnom sudu SAD.

Mnoge njegove kolege iz Republikanske partije pridružile su se u kritikama odluke. Republikanski predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson nazvao ju je to "ničim drugom osim slabo prikrivenog napada po partijskoj liniji" i rekao da "veruje da će Vrhovni sud SAD poništiti ovu nepromišljenu odluku".

Na predizbornom događaju u Ajovi u utorak uveče, Tramp je pristalicama poručio da "nije ni čudo da pokvareni Džo Bajden i krajnji levičari očajnički žele da nas zaustave na bilo koji način. Spremni su da prekrše Ustav SAD na do sada nezapamćene načine kako bi pobedili na ovim izborima. Džo Bajden je pretnja demokratiji – pretnja."

Presudu su kritikovali i drugi kandidati na republikanskim predizborima: Guverner Floride Ron Desantis i bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi

image
VV inauguration
banner