Svet

Danska odložila isporuku prvih F-16 lovaca Kijevu za šest meseci

Prvobitno je bilo planirano da planirano da Kopenhagen Kijevu pošalje prve borbene avione oko Nove 2024. godine
Danska odložila isporuku prvih F-16 lovaca Kijevu za šest meseciGetty © Omar Marques / Stringer

Danska isporuka prvih lovaca F-16 Ukrajini odložena je za najviše šest meseci, piše list "Berlingske", pozivajući se na Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Prema sadašnjem rasporedu, očekuje se da će se transfer izvršiti u drugom kvartalu 2024. godine", navodi se u publikaciji.

Kopenhagen je prvobitno planirao da ove avione pošalje Kijevu oko Nove godine.

Danska i Holandija su prve pristale da Ukrajini obezbede američke nevidljive borbene avione F-16.

Bela kuća je potvrdila da će Kijev dobiti borbene avione trećih zemalja po završetku obuke za pilote.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je da je planirano da prvi lovci budu poslati u Ukrajinu 2024. godine. 

Kako je primetio ruski ambasador u Hagu, Aleksandar Šulgin , Holanđani "žmure" na činjenicu da će isporuke F-16 Kijevu dovesti do produžavanja sukoba i još većih patnji stanovništva.

Zauzvrat, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naglasio će da će isporuku opreme koja može da nosi nuklearno oružje u Oružanim snagama Ukrajine, Rusija smatrati pretnjom sa Zapada. 

Ranije je "Vašington post", pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, izvestio da transfer F-16 ne bi obezbedio ukrajinskim oružanim snagama željenu superiornost u vazduhu, pošto su ruski sistemi protivvazdušne odbrane veoma efikasni.

image