Svet

Kina uvela sankcije američkim kompanijama koje prodaju oružje Tajvanu

Kineska vlada, uoči predsedničkih izbora na Tajvanu, pojačava pritisak na otcepljenu kinesku provinciju, a to sada pogađa i američke kompanije
Kina uvela sankcije američkim kompanijama koje prodaju oružje Tajvanuwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Kina je uvela sankcije za pet američkih kompanija, proizvođača oružja za Tajvan, što znači zamrzavanje vlasništva u Narodnoj Republici Kini i zabranu da prenose novac kompanijama koje rade sa njima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu, prenosi nemački "Špigl".

Pogođene američke kompanije proizvode municiju, komunikacione sisteme i dronove.

Kina je pozvala SAD da se uzdrže od naoružavanja Tajvana i ilegalnih sankcija Narodnoj Republici Kini. Vašington bi, kako je saopštio Peking, trebalo da se pridržava principa "jedne Kine".

Republika Tajvan, sa više od 23 miliona stanovnika, sledeće subote treba da izabere novog predsednika i novi parlament. Kina je upozorila oko 19,5 miliona birača sa pravom glasa da budu na "pravoj strani istorije" i pozvala ih da se usprotive nezavisnosti Tajvana.

U decembru je američki Stejt department odobrio novu prodaju vojne opreme Tajvanu.

Peking je i ranije sankcionisao druge američke vojne kompanije, a SAD su nekoliko puta stavile kineske kompanije na listu sankcija.

image