Svet

Kina otkrila britanskog špijuna: Preneo strogo poverljive državne tajne Londonu

Dok je radilo za britansku obaveštajnu službu, Huang im je preneo poverljive informacije, saopšteno je iz Pekinga
Kina otkrila britanskog špijuna: Preneo strogo poverljive državne tajne LondonuGetty © Lintao Zhang / Staff

Kina je saopštila da su njene bezbednosne agencije otkrile da je britanska tajna obaveštajna služba MI6 koristila stranca u Kini za prikupljanje tajni i informacija.

Ministarstvo državne bezbednosti Kine saopštilo je da je stranog državljanina po imenu Huang, koji je bio na čelu jedne prekomorske konsultantske organizacije, regrutovao MI6 2015. u svrhu "sprovođenja aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka u Kini".

Dok je radio za britansku obaveštajnu službu, Huang im je preneo "devet skupova poverljivih informacija klasifikovanih kao strogo poverljive državne tajne i pet skupova poverljivih državnih tajni".

Kako prenosi Rojters, MI6 je naložio Huangu da uđe u Kinu nekoliko puta i koristi svoj javni identitet kao paravan za prikupljanje obaveštajnih podataka.

MI6 je takođe sproveo profesionalnu obaveštajnu obuku za Huanga u Britaniji i drugim mestima i obezbedio specijalnu opremu za špijunažu za unakrsno povezivanje obaveštajnih službi, saopštila je kineska vlada.

"Nakon pažljive istrage, organi državne bezbednosti su odmah otkrili dokaze o Huangovoj umešanosti u špijunske aktivnosti i protiv njega preduzeli krivične mere", saopštile su vlasti.

U međuvremenu, britanska vlada je saopštila da kineski špijuni targetiraju njene zvaničnike na osetljivim pozicijama u politici, odbrani i biznisu u sklopu sve sofisticiranije špijunske operacije kako bi dobili pristup tajnama.

image