Svet

Huti poručuju: Ogradite se od Izraela i nećemo vas napadati

Ukoliko nas prevarite i potom krenete u izraelsku luku, brod će biti zaplenjen sledeći put kada pokuša da uđe u Crveno more, kažu jemenski pobunjenici
Huti poručuju: Ogradite se od Izraela i nećemo vas napadati© Houthi Movement via Getty Images

Brodovi koji prolaze kroz Mandebski moreuz neće biti na meti jemenskih pobunjenika Huta ako njihovi operateri izjave da nemaju veze sa Izraelom, rekao je član Vrhovnog političkog saveta Mohamed Ali el Huti.

Mohamed Ali el Huti je poručio svim međunarodnim brodarskim kompanijama i ministarstvima transporta preko Iksa naloga da ima "jednostavan i ekonomičan" predlog, a to je da operateri brodova, koji se približavaju moreuzu, izjave: "Mi nemamo veze sa Izraelom".

El Huti je upozorio da će, ako budu prevareni i brod krene u izraelsku luku, biti na crnoj listi i zaplenjen sledeći put kada pokuša da uđe u Crveno more.

"Taj korak ne zahteva militarizaciju Crvenog mora i neće naneti štetu međunarodnoj plovidbi", ukazao je on, ponovivši da je krajnji cilj Huta "da zaustave zločinačku izraelsku terorističku agresiju i ukinu opsadu Gaze".

Huti, koji imaju vlast u severnom Jemenu i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili da nameravaju da napadnu sve brodove za koje posumnjaju da plove ka Izraelu ili iz ove zemlje.

Oni su u početku ciljali samo brodove koji su bili povezani sa Izraelom, međutim, kako izveštavaju mediji, u poslednjih nekoliko dana, na meti su se našli i brodovi koji plove pod zastavama drugih zemalja.

image