Svet

"Volstrit džornal": Blinkenova misija na Bliskom istoku - kako će se upravljati Pojasom Gaze?

Saudijska Arabija i druge arapske zemlje mogu pružiti podršku za obnovu Gaze, ali samo pod uslovom da Izrael ne okupira to područje
"Volstrit džornal": Blinkenova misija na Bliskom istoku - kako će se upravljati Pojasom Gaze?© Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće sa liderima arapskih zemalja i Turske na temu upravljanja Pojasom Gaze nakon završetka izraelske vojne operacije u toj enklavi, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Kako list navodi, u utorak, 9. januara, Blinken planira da iznese svoje predloge o budućem upravljanju Pojasom Gaze izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanijahua, uoči sastanka sa šefom Palestinske nacionalne uprave Mahmudom Abasom.

Prema američkim zvaničnicima koje citira "Volstrit džornal", Saudijska Arabija i druge arapske zemlje mogu pružiti podršku za obnovu Gaze, ali samo pod uslovom da Izrael ne okupira to područje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u subotu je boravio u Turskoj, gde se sastao sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom, sa kojim je razgovarao o situaciji u Gazi i pristupanju Švedske u NATO bloku, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova na Iksu.

Bilo je reči i o bilateralnim i drugim i regionalnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Turski ministar je Blinkena dočekao u vili Vahdetin u Istanbulu.

Blinken je posle otputovao u Grčku, na ostrvo Krit, gde se u gradu Hanja susreo sa Kirijakos Micotakisom. Premijer Grčke ocenio da je "ovo teško i izazovno vreme".

image