Svet

Jemenski Huti izvršili još jedan "složen" napad u Crvenom moru

Američki avioni F-18 i nekoliko američkih i britanskih brodova oborili su 18 dronova za jednokratnu upotrebu, dve krstareće rakete i jednu balističku raketu
Jemenski Huti izvršili još jedan "složen" napad u Crvenom moru© Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

Jemenski Huti ispalili su desetine projektila i bespilotnih letelica ka putevima u Crvenom moru kojim se kreću teretni brodovi, u jednom od najvećih napada te grupe do sada.

Pentagon je ofanzivu nazvao "složenom" operacijom, ali oni tvrde da su odbili udare.

Centralna komanda SAD (CENTKOM), koja nadgleda operacije na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji, u utorak je objavila da je nekoliko protivbrodskih projektila i dronova lansirano "sa područja Jemena pod kontrolom Huta u južno Crveno more".

Američki avioni F-18 i nekoliko američkih i britanskih brodova oborili su osamnaest dronova za jednokratnu upotrebu, dve krstareće rakete i jednu balističku raketu, navodi CENTKOM, dodajući da "nije bilo povređenih niti je prijavljena bilo kakva šteta".

Kako navode američki zvaničnici, baraž raketa i dronova predstavlja 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra.

Ta oružana grupa, koja kontroliše delove Jemena, obećala je da će pojačati operacije nakon izraelskog napada na Gazu, koji je pokrenut kao odgovor na raniji napad Hamasa 7. oktobra.

U novembru, Huti su izjavili da će svi brodovi "koji pripadaju izraelskom neprijatelju ili koji imaju posla sa njim" postati "legitimne mete", a kasnije su objavili dramatične snimke na kojima se vidi kako njihovi borci zauzimaju brod za koji se tvrdi da je povezan sa Izraelom.

Kasniji izveštaji otkrili su da je brodom upravljala jedna japanska kompanija, pod zastavom Bahama i sa međunarodnom posadom, ali da se plovilo nalazi u delimičnom vlasništvu izraelskog biznismena Ramija Ungara.

Američki vojni izvori na koje se poziva Si-En-En potvrdili su da su tri američka razarača pomogla u "neutralisanju projektila" koje su Huti ispalili u utorak, ali su naglasili da je ukupan broj oborenih projektila bio 24.

Ostaje nejasno da li su oni ispaljeni u isto vreme ili sa istog mesta, iako je jedan neimenovan zvaničnik rekao da će dodatni detalji biti objavljeni kada budu dostupni.

Huti do sada nisu zvanično komentarisali najnoviji napad, ali je neimenovani vojni zvaničnik te grupe za "Al Džaziru" rekao da su njihove snage "gađale brod povezan sa Izraelom u Crvenom moru", ne nudeći nikakve pojašnjenje.

Crveno more služi kao glavno tranzitno čvorište za energente u regionu, a kroz njega svake godine prođe oko 10 odsto globalne trgovine naftom, kao i roba u vrednosni od blizu jednog biliona dolara.

image