Svet

Sunak stigao u Kijev: Očekuje se potpisivanje sporazuma o bezbednosnim garancijama

Potpisivanje bezbednosnog sporazuma između Londona i Kijeva označiće početak stogodišnjeg partnerstva Ukrajine i Velike Britanije, a Ujedinjeno Kraljevstvo će tako postati i prva članica G7 koja će ispuniti obećanje da će Kijevu dati bezbednosne garancije
Sunak stigao u Kijev: Očekuje se potpisivanje sporazuma o bezbednosnim garancijama© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool via AP

Premijer Velike Britanije Riši Sunak doputovao je danas u Kijev, u kojem će se sastati sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, najaviti novi paket vojne i humanitarne pomoći i potpisati sporazum o bezbednosnim garancijama za Kijev, javljaju mediji. 

Potpisivanjem pomenutog sporazuma, London će se obavezati da sa Kijevom deli obaveštajne podatke, sarađuje u sajber sferi i odbrambenoj industriji, i obezbeđuje vojnu i medicinsku pomoć, piše "Skaj njuz". 

Po dolasku u Ukrajinu, Sunak je na mrežama napisao da posetom želi da pokaže da podrška Londona neće prestati.

"Britanija će biti uz vas koliko god to bude trebalo", napisao je britanski premijer. 

"Skaj njuz" prenosi da je premijer najavio i da će London Ukrajini obezbediti do sada najveću isporuku dronova, za šta će biti potrošeno oko 200 miliona funti, dok "Gardijan" piše da je najavljeno i da će Kijev tokom ove i sledeće godine od Engleza dobiti vojnu pomoć u vrednosti od 2,5 milijarde funti

"Danas idemo dalje – povećavamo našu vojnu pomoć, isporučujemo hiljade najnovijih dronova i potpisujemo novi istorijski sporazum o bezbednosti kako bismo Ukrajini dali garancije koje su joj potrebne na duži rok", rekao je Sunak. 

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva poručuje da će London tako postati prva država G7, koja će sa Kijevom zaključiti konkretan bezbednosni sporazum, i Ukrajini obezbediti konkretne bezbednosne garancije, što su i druge zemlje Velike sedmorke ranije rekle da će učiniti. 

Ovaj korak bi trebalo da bude prvi korak u daljem razvoju "nepokolebljivog stogodišnjeg partnerstva Ukrajine i Velike Britanije", dodaje vlada. 

Sporazum podrazumeva i da će London od sada biti u obavezi da pruži konsultacije Kijevu "ukoliko Rusija nekada ponovo napadne" Ukrajinu, i da joj obezbedi "brzu i dugoročnu podršku" u odbrambenom sektoru, prenosi TASS.

image