Svet

"Blumberg": Sunak u anketama manje popularan od Liz Tras

Značajan deo nekadašnjih torijevskih glasača sada podržava Reform UK koju je kao Bregzit stranku osnovao Najdžel Faraž
"Blumberg": Sunak u anketama manje popularan od Liz TrasGetty © Dan Kitwood/Getty Images

Premijer Velike Britanije Riši Sunak sada je manje popularan među konzervativnim glasačima nego što je to bila njegova prethodnica Liz Tras, koja je (ne)čuveno na premijerskom mestu potrajala kraće nego što je trebalo jednoj glavici zelene salate da satruli.

Sunak je predsedavao tokom "godinom opadanja" koja je izazvala "imploziju" među glasačima torijevaca, što je značajno popravilo izglede Laburističke partije, zaključuje savetodavna i analitička kompanija "Džej Pi partners" na osnovu rezultata nove ankete, prenosi "Blumberg".

Sada, konzervativnu partiju podržava svega 59 odsto glasača od ukupnog broja koji je 2019 podržao torijevce sa Borisom Džonsonom na čelu, što je manji nivo podrške čak i od onog koji je stranka uživala u septembru 2022, odnosno nakon katastrofalnog "mini budžeta" koji je doveo njen mandat do prevremenog kraja, kada je torijevce podržavalo 63 odsto glasača iz 2019, napominje "Blumberg".

Glasači koji su se u periodu nakon 2019. razočarali u torijevce sada glasaju za laburiste (18 odsto), liberalne demokrate (5 odsto), ali i Reform UK stranku čiji je počasni predsednik Najdžel Faraž. 

Nekadašnja Bregzit partija sada je treća najpopularnija na severu Engleske, u Midlendsu i Velsu, ističe se u analizi.

Takođe se napominje da su torijevski neto gubici među britanskim glasačkim telom iznosili 520.000 pristalica nakon Sunakovog govora na konferenciji Konzervativne stranke početkom oktobra. 

Jedina pozitivna vest za britanskog premijera jeste to što prognoze "Džej Pi partners" predviđaju da će oko polovina neopredeljenih glasača podržati konzervativce na dan izbora, a što bi umanjilo prednost laburista, dodaje se.

image