Svet

Ruska ambasada u SAD: Amerika popustljiva prema neonacistima u Ukrajini

SAD pomažu da se ne kažnjavaju neonacisti u Ukrajini, poručile su diplomate
Ruska ambasada u SAD: Amerika popustljiva prema neonacistima u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Ting Shen

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da je reakcija SAD na pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika neprimerena i pokazuje da američka strana pomaže nekažnjavanju neonacista u Ukrajini, prenose "RIA Novosti".

Diplomate su istakle da je pogubljenje ruskih vojnika, koje su izvršile Oružane snage Ukrajine, "flagrantno kršenje Ženevske konvencije iz 1949. godine, o postupanju sa ratnim zarobljenicima".

"Ponovo naglašavamo: ukrajinski zatvorenici drže se u potpunosti u skladu sa zahtevima Međunarodnog humanitarnog prava. Kijevski režim još nije kažnjen za svoje zločine. Sjedinjene Američke Države i kolektivni Zapad, zapravo, čak ni ne kritikuju ukrajinske vlasti", navodi se u saopštenju.

Ranije je predstavnica Kancelarije za globalno krivično pravosuđe američkog Stejt Departmenta Bet van Šak rekla da "vlasti SAD prate izveštaje o pogubljenju ruskih ratnih zarobljenika u Donbasu i smatraju da sve strane u sukobu moraju da poštuju međunarodno pravo".

"Zvaničnica je odbila da direktno osudi masakr naših nenaoružanih vojnika, uprkos potvrdi autentičnosti relevantnih video-materijala američkih novinara koji nisu zataškali tragediju. Istovremeno, kao i ranije, nisu pružili nikakve dokaze o nasilnim delima koje su navodno počinili naši vojnici", istakla je ruska diplomatska misija.

Dvostruki standardi

U saopštenju se dalje navodi da "Zapad brzo sve zaboravlja i da zverstva kijevskog režima izazivaju jezu kod svakog normalnog čoveka".

"Nikada nećemo zaboraviti užasne zapise o ubistvima nenaoružanih vojnika, koje su neonacisti gurnuli na zemlju, a zatim nemilosrdno streljali", ističe se u tekstu i dodaje: "Kako se to može opravdati? Kako administracija može objasniti bezosećajni odnos prema pogibiji običnih vojnika njihovim majkama, ženama i deci? Gde je ozloglašena ideja o prioritetu ljudskih prava, kojom se Vašington tako ponosi? Neprekidni dvostruki standardi".

Prema oceni ruskih diplomata, "ignorišući zločine kijevskog režima, zvanični Vašington podržava ubice kojima nema oprosta".

"Krajnje je vreme da se odlučno osude dela neonacista. Uvek se mora zapamtiti ruska poslovica: Ko seje vetar, požnjeće oluju", zaključili su u saopštenju.

Ambasada Rusije u SAD je podsetila da je Moskva više puta ukazivala na učešće Sjedinjenih Američkih Država u sukobu u Ukrajini. 

"U više navrata smo govorili da se kroz snabdevanje Kijeva oružjem, obuku kriminalaca i plaćenika, prenošenje obaveštajnih informacija, SAD mešaju u sukob. Upravo zbog njih su rusko-američki odnosi u zastoju", napominju ruske diplomate.

Na internetu se 18. novembra pojavio snimak na kojem se vidi kako ukrajinski militanti pucaju na ruske vojnike koji su ležali na zemlji. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, borci Oružanih snaga Ukrajine namerno su ubili najmanje 11 nenaoružanih ruskih vojnika koje su zarobili na teritoriji LNR i napominju da to nije jedini ratni zločin, već uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak za ubistvo i zlostavljanje ratnih zarobljenika. Šef ruskog Saveta za ljudska prava Valerij Fadejev i ombudsman za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskalkova obratili su se međunarodnim organizacijama, kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savetu Evrope, Amnesti internešenelu, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugima, zahtevajući da osude streljanje zatvorenika i sprovedu istragu.

image