Svet

Raketa pogodila američki brod blizu obale Jemena; Pentagon potvrdio napad: Krivi su Huti

Mediji javljaju da je došlo do novog napada na trgovačke brodove koji plove u blizini Jemena
Raketa pogodila američki brod blizu obale Jemena; Pentagon potvrdio napad: Krivi su Hutiwww.globallookpress.com © ABACA

Trgovački brod koji pripada Sjedinjenim Američkim Državama pogođen je danas raketom u blizini obale Jemena, javlja Rojters, pozivajući se na Vojno-pomorske snage Velike Britanije, koje su ranije tokom dana saopštile da je došlo do nekakvog "incidenta" u blizini obale Jemena.

Rojters dodaje da je u toku istraga i da se svima preporučuje da plove tim vodama pažljivo.

U međuvremenu, napad je potvrdio i Pentagon. Amerikanci poručuju da je raketa puštena sa severa Jemena, i to sa teritorije koju kontroliše husitski pokret Ansar Alah, a koju podržava Iran, prenose "RIA Novosti".

Iz Pentagona dodaju da niko nije povređen i da nema stradalih.

Ipak, "Skaj njuz", pozivajući se na britansku kompaniju "Amber", koja se bavi pitanjima morske bezbednosti, javlja da je na brodu došlo do požara i to u onom delu gde se drži teret. Iz kompanije još dodaju da brod nije povezan sa isporukom robe u Izrael.

Pentagon je saopštio da je brod plovio pod zastavom Maršalskih Ostrva, i da je nakon napada nastavio da plovi po ranije određenoj maršuti.

Podsetimo, prošle nedelje SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici izveli su masovne udare po ciljevima jemenskih Huta kao odgovor na njihove napade u Crnom moru, koji su već izazvali određene ekonomske i logističke probleme.

Huti su poručili da zahtevaju prestanak napada na Palestince u Pojasu Gaze, objasnivši da je ono što se danas dešava u tom delu sveta razlog za njihove napade. Nakon masovnih napada po Jemenu, portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ove akcije, koje je, uzgred, osudila i Moskva, i najavio da će nastaviti napade na brodove u Crvenom moru koji plove ka Izraelu.

Američke pomorske snage, nakon početka napada na pozicije jemenskih Huta, izdale su saopštenje, u kojem se navodi da Vašington preporučuje komercijalnim brodovima, koji plove pod američkom zastavom, da izbegavaju plovidbu u južnom delu Crvenog mora. Preporuka ostaje na snazi do 19. januara, a stupila je na snagu 12. januara. 

Danas, Huti ponavljaju da će nastaviti sa napadima na "izraelske brodove i brodove koji idu prema lukama okupirane Palestine", što je šef iranske diplomatije, takođe, potvrdio, pozivajući se na saznanja dobijena od Huta.

image