Svet

Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma počeo je u Davosu pod sloganom "Obnova poverenja"
Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) počeo je danas u Davosu pod sloganom "Obnova poverenja" i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Na forumu će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pošto je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.

Na ceremoniji svečanog otvaranja biće dodeljene nagrade "Kristal" za rad na promovisanju očuvanja životne sredine, ljudskih prava i razumevanja među kulturama, navodi se na sajtu SEF.

Prisutnima će se, između ostalih, obratiti i suosnivačica Svetskog ekonomskog Hilde Švab.

Ključne teme foruma u Davosu su "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju".

Sutra će se u Davosu održati brojne debate u kojima će učestvovati osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab, premijer Kine Li Ćijang, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i mnogi drugi. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će se obratiti putem video-veze.

image