Svet

Huti najavljuju nove napade: Napadaćemo izraelske, ali i američke brodove

SAD su vrlo blizu toga da izgube svoju morsku bezbednost, upozoravaju jemenski Huti, dok iz Ujedinjenih nacija poručuju da napetost u Crvenom moru vrlo verovatno neće biti moguće obuzdati
Huti najavljuju nove napade: Napadaćemo izraelske, ali i američke brodovewww.globallookpress.com © Hani Al-Ansi

Pokret jemenskih Huta Ansar Alah danas je saopštio da će nastaviti da napada izraelske, ali i američke brodove u Crvenom moru.

"Dovoljno je da brodovi budu američki da bismo ih gađali", rekao je za katarsku "Al džaziru" zamenik portparola pokreta Nasredin Amer, uz upozorenje: "SAD se nalaze na ivici da izgube svoju morsku bezbednost", prenosi TASS.

U međuvremenu, o situaciji na Bliskom istoku govorio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. On je poručio da je napetost u Crvenom moru na visokom nivou, i da će je vrlo verovatno biti nemoguće obuzdati.

Podsetimo, ranije tokom dana jedan američki brod, koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva, pogođen je u blizini obale Jemena. Pentagon je potvrdio napad, i za njega optužio jemenske Hute. Vašington poručuje da niko nije stradao i da je brod nastavio dalje po svojoj maršuti, kao što je i bilo planirano.

Ipak, SAD su 12 januara izdale saopštenje, u kojem se navodi da Vašington preporučuje komercijalnim brodovima, koji plove pod američkom zastavom, da izbegavaju plovidbu u južnom delu Crvenog mora. Preporuka ostaje na snazi do 19. januara.

image