Svet

Kongres SAD protiv Hantera: Svedočenje predsednikovog sina ključno za istragu o mogućoj korupciji

Predstavnički dom američkog Kongresa spreman je da optuži sina predsednika SAD Džozefa Bajdena za nepoštovanje tog tela
Kongres SAD protiv Hantera: Svedočenje predsednikovog sina ključno za istragu o mogućoj korupcijiGetty © Ng Han Guan-Pool

Predstavnički dom američkog Kongresa spreman je da nastavi sa procedurom dovođenja sina američkog predsednika Hantera Bajdena pod optužbom za nepoštovanje suda, ako napravi bilo kakav javni ispad, rekao je koordinator republikanske većine u Predstavničkom domu, kongresmen Tom Emer.

"Ako Hanter Bajden pokuša da odloži svedočenje ili napravi još jedan javni ispad, možemo i idemo dalje, smatrajući to nepoštovanjem", rekao je kongresmen Emer na konferenciji za novinare.

Emer je rekao da je svedočenje predsednikovog sina ključno za istragu Predstavničkog doma o mogućoj korupciji porodice Bajden.

Ranije u januaru, dva relevantna odbora Predstavničkog doma SAD objavila su spremnost da se sa Hanterom Bajdenom dogovore o novom datumu svedočenja. U zajedničkoj izjavi, republikanski vođa Nadzornog odbora Džejms Komer i njegov partijski kolega Džim Džordan, koji je na čelu Odbora za pravosuđe, jasno su stavili do znanja da insistiraju na zatvorenom formatu saslušanja.

Nakon što je Hanter Bajden dva puta izbegao saslušanje Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca pokrenuo je proces optužbe za nepoštovanje Kongresa uz mogućnost krivičnog gonjenja i zakazao glasanje o rezoluciji sledeće nedelje. Nakon ovoga, advokat predsednikovog sina, Abe Lovel, poslao je pismo Kongresu u kojem je naveo da je klijent pristao da se pojavi u Kapitolu ako bude ponovo pozvan.

Očekuje se da će Hanter Bajden svedočiti u okviru istrage o umešanosti predsednika SAD u poslovne operacije svojih rođaka, koji su navodno "trgovali njegovim imenom" širom sveta.

image