Svet

Nastavak problema ukrajinske PVO: Isporučeni sistemi i dalje nisu kompatibilni

Prema pisanju pojedinih poljskih medija, glavni razlog neefikasnosti ukrajinske PVO je raznovrsnost, tačnije velika količina različitih sistema isporučenih za zapada
Nastavak problema ukrajinske PVO: Isporučeni sistemi i dalje nisu kompatibilniGetty © Sean Gallup/Getty Images

Nakon izveštaja o manjku raketa i sredstava za protivvazduhoplovnu odbranu, izazvanih konstantnim odlaganjem pomoći iz SAD i EU, kao i sve češćim i intenzivnijim raketnim udarima ruskih snaga koji su je preopteretili, ukrajinska PVO suočava se sa još jednim problemom.

Prema pisanju pojedinih poljskih medija, glavni razlog neefikasnosti ukrajinske PVO je raznovrsnost, tačnije velika količina različitih sistema isporučenih za zapada. Kao što je već poznato ukrajinska vojska trenutno pored nasleđenih sovjetskih sistema kao što su S-300, "buk" i "strela", raspolaže manjom količinom američkih "patriota", nemačkih "geparda" i "irisa", francuskih "samp-t" i norveških NASAMS-a.

Kako se navodi, njihov rad i dalje nije potpuno integrisan, pa svi navedeni sistemi ne mogu međusobno komunicirati, prenositi podatke i koordinisati svoje dejstvo u skladu sa istim.

Sa mišljenjem poljskih medija slaže se i bivši oficir američke vojske Stiven Brajan koji primećuje:

"Uzrok neefikasnosti ukrajinskih jedinica PVO leži u tome da one nemaju međusobnu interakciju, niti su sve integrisane u sistem odbrane ove države. Stoga Vojsci RF polazi za rukom da pre svega ometa radare, preopterećuje sredstva PVO i na kraju dejstvuje po željenim objektima vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine."

image