Svet

Pakistan izveo vojni napad na Iran: Poštujemo suverenitet Teherana, ali moramo da se osiguramo

Pakistanska avijacija gađala je jugoistok Irana, gde se, prema njihovim podacima, nalaze terorističke grupacije. Iran je saopštio da su poginule tri žene i četvoro dece
Pakistan izveo vojni napad na Iran: Poštujemo suverenitet Teherana, ali moramo da se osiguramowww.globallookpress.com

Pakistan je izveo niz preciznih vojnih udara po pozicijama navodnih terorista u iranskim jugoistočnim provincijama Sistan i Baludžistan, na granici sa Pakistanom i Avganistanom, saopštilo je danas pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema poslednjim informacijama broj stradalih u napadu je sa sedam porastao na devet, a kako su vlasti Irana ranije saopštile radi se o civilima, među kojima ima žena i dece. Teheran je takođe poručio da zahteva objašnjenje od Islamabada, zbog čega je pozvao najvišeg diplomatskog predstavnika Pakistana na razgovor.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana objavilo je da je u napadu likvidiran jedan broj "terorista", na koje je Pakistan više godina ukazivao iranskim vlastima, tvrdeći da se u toj zemlji kriju teroristi pakistanskog porekla, prenose "RIA Novosti".

Pakistan dalje navodi da Teheran nije preduzeo neophodne mere, zbog čega je napad i usledio. "Rojters" piše da je pakistanska avijacija, prilikom napada narušila vazdušni prostor Irana.

Ruski mediji prenose da je premijer Pakistana, zbog zaoštravanja situacije sa Iranom, prekinuo posetu Davosu i da je trenutno na putu nazad u zemlju.

MSP-a Pakistana poručuje:

"Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran. Jedina svrha današnje akcije je bila da se osigura naša sopstvena bezbednost i nacionalni interesi Pakistana, koji su od najveće važnosti i ne mogu biti ugroženi".

Današnji napad izveden je nakon napada Iranske revolucionarne garde od 16. januara na dve glavne baze terorističke grupe Džejš el Adl, inače sunitske grupe, u Pakistanu. Napad je izveden balističkim raketama i dronovima i to u jednoj pakistanskoj provinciji na granici sa Iranom. 

Teheran, podsetimo, smatra da je grupa Džejš el Adl teroristička, budući da se bori protiv vlade Irana čiju većinu stanovništva čine muslimani šiiti. 

Pakistan je napad osudio i saopštio da je opozvao svog ambasadora, dodajući da ni iranski ambasador više nije poželjan u Pakistanu.

Juče, 17. januara, šef MSP-a Pakistana razgovarao je sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom. 

Pakistanska strana je zatražila da dobije podatke o pozicijama i kretanju terorističkih grupacija na teritoriji Pakistana, saopštilo je MSP Irana.

"Pakistanski ministar spoljnih poslova je naglasio da su bezbednost Irana i bezbednost Pakistana podjednako važne i da, ako na pakistanskom tlu postoji pretnja Iranu, onda Islamabad mora sam da preduzme odgovarajuće mere", prenele su "RIA Novosti".

Povodom ovih događaja oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Indije, koje je u saopštenju naglasilo da se radi o "pitanju Irana i Pakistana", uz dodatak da Indija "zadržava beskompromisnu poziciju nulte tolerancije po pitanju terorizma".

Prema pojedinim medijima, među metama pakistanskog udara našla se i organizacija "Oslobodilačka vojska Beludžistana", koja je u više navrata napadala postrojenja kineskih preduzeća u Pakistanu i upozoravala Kinu da napusti ovu državu.

U međuvremenu, oglasio se i jedan od komandanata iranske Revolucionarne garde u vazduhoplovnoj bazi Hatam el-Anbija, general Kadir Rahimzadeh koji je najavio pokretanje vojnih vežbi velikih razmera na granici sa Pakistanom. Prema rečima iranskog generala, vežbe će se izvoditi na površini od 600 kilometara kvadratnih, a u njima će učestvovati desetine bespilotnih i pilotiranih letelica za dejstvo po ciljevima na kopnu, dok će posade na sistemima PVO gađati mete u vazduhu.

image