Svet

NATO nastavlja snabdevanje Kijeva: Popisuju oružje u magacinima, zaključuju nove ugovore

Alijansa pregovara sa najvećim svetskim proizvođačima oružja o zaključenju dugoročnih ugovora o naoružanju kako bi popunila vojni arsenal i nastavila da snabdeva Kijev
NATO nastavlja snabdevanje Kijeva: Popisuju oružje u magacinima, zaključuju nove ugovorewww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Severnoatlantska alijansa namerava da poveća isporuku oružja Ukrajini uprkos smanjenju zaliha naoružanja na Zapadu, izjavio je danas šef stalne delegacije Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jegor Černev. 

Alijansa planira da, na sve moguće načine, dođe do oružja koje je potrebno Kijevu pa je već pokrenuta revizija stanja raspoloživog naoružanja i municije u skladištima zemalja članica NATO-a.

"Imao sam razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o smanjenju dostupnog naoružanja i municije za Ukrajinu u zapadnim zemljama. Zaista, takva tendencija postoji. Ali NATO čini sve kako bi se ta pomoć povećala", poručio je Černev.

Napomenuto je i da je Alijansa zbog trenutne situacije dopustila svojim članicama da privremeno ne ispunjavaju zahteve u vezi sa oružjem koje imaju u rezervama, kako bi se ono moglo dati Kijevu. 

Ukrajinski poslanik je dodao i da NATO pregovara sa najvećim svetskim proizvođačima oružja o zaključenju dugoročnih ugovora o naoružanju. Tako će, prema njegovim rečima, deo proizvedenog naoružanja biti iskorišćen za popunu arsenala zemalja koje su oružje predale Ukrajini, dok će drugi deo biti poslat direktno u Kijev.

Rusija je ranije komentarisala težnje Zapada da nastavi vojnu pomoć Kijevu, rekavši da želja za mirom i snabdevanje Ukrajine oružjem isključuju jedno drugo i dodala da "više mrtvih zarad mira" nije ono što će učiniti da se pregovori nastave ranije.

image