Svet

Švajcarska: Bern neće isporučivati oružje Kijevu uprkos pritiscima

Predsednik Ignjacio Kasis poručio je da ta zemlja neće učestvovati u vojnom sukobu ni na jedan način kao i da neće menjati svoju dugogodišnju neutralnu politiku
Švajcarska: Bern neće isporučivati oružje Kijevu uprkos pritiscima© Sean Gallup / Staff

Predsednik Švajcarske Ignjacio Kasis izjavio je da ta zemlja neće isporučivati oružje Ukrajini, niti na bilo koji drugi način direktno ili indirektno učestvovati u oružanim sukobima, prenose "RIA Novosti".

"Ni tokom Prvog svetskog rata, pa čak ni tokom Drugog nismo izvozili oružje. Nećemo izvoziti oružje, nećemo direktno ili indirektno učestvovati u vojnom sukobu, ni u pogledu naoružanja, niti naše vojske, bilo u Ukrajini ili Rusiji, ili bilo gde drugde u svetu", rekao je predsednik na marginama Pariskog mirovnog foruma, koji je održan u Parizu 11. i 12. novembra.

Na pitanje da li je Švajcarska pod pritiskom svojih evropskih partnera nakon odbijanja da isporuči oružje, predsednik je rekao da "pritisak uvek postoji".

"Švajcarska, kao i druge evropske zemlje, prati celokupan razvoj situacije. Udružili smo snage, pridružili se sankcijama EU, delujemo u smislu rekonstrukcije Ukrajine i humanitarne pomoći. Ali ostaćemo na svom putu - putu neutralnosti, što nam je omogućilo da dve stotine godina vodimo jasnu i stabilnu bezbednosnu i spoljnu politiku. Mi to nećemo menjati. Ostaćemo tu gde jesmo i mislim da je to sasvim kompatibilno sa onim što radimo", rekao je on.

Švajcarska je ranije usvojila sedmi paket sankcija EU protiv Rusije, uključujući embargo na zlato, a vlasti su takođe odlučile da zamrznu imovinu Sberbanke.

Ranije je zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ivan Nečajev izjavio da je "Švajcarska izgubila neutralni status".

U junu ove godine, takođe zbog neutralnosti, Švajcarska je odbila zahtev danskih vlasti da Ukrajini isporuči 20 borbenih vozila pešadije Pirana proizvedenih u Konfederaciji. Pre toga, Bern je blokirao dva zahteva nemačkih vlasti za ponovni izvoz u Ukrajinu municije švajcarske proizvodnje koja se koristi za nemačka borbena vozila pešadije (IFV) tipa Marder i samohodne protivavionske topove Gepard.

Međutim, u isto vreme, Komisija za bezbednosnu politiku švajcarskog Senata objavila je krajem oktobra saopštenje prema kojem bi zakon koji zabranjuje drugim državama da isporučuje oružje koje je prodala ta zemlja zbog njene neutralnosti, mogao da se ublaži za zemlje koje "dele iste vrednosti".

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će "svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju i da se zemlje NATO-a igraju vatrom isporukom oružja Ukrajini". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da "pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da to može da ima samo negativan efekat".

image