Svet

Blumberg: Tranzit brodova kroz Suec na najnižem nivou od blokade 2021. godine

Sve što je usledilo nakon što se teretni brod Ever Given pre tri godine zaglavio u kanalu, pokazalo je ranjivost globalne trgovine koja je preusmerena na duži i skuplji put
Blumberg: Tranzit brodova kroz Suec na najnižem nivou od blokade 2021. godine© Win McNamee/Getty Images

Tranzit komercijalnih brodova kroz Suecki kanal pao je na najniži nivo od kada je teretni brod Ever Given u martu 2021. danima blokirao plovni put narušavajući globalnu trgovinu.

Blokada plovnog puta od pre tri godine naglašava stepen do kojeg napadi na brodove u blizini Crvenog mora jesu u stanju da preusmere globalnu trgovinu na duži i skuplji put.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda i Univerziteta Oksford, dnevni prelazi brodovima kroz Suec za rasute terete, kontejnerske prevoznike i tankere pali su na 49 od nedelje, piše Blumberg.

To je manje u odnosu na dnevni maksimum iz juna 2023. od 83 tranzita, i niže od sedmodnevnog proseka od 70 tranzita godinu dana ranije.

Podaci takođe pokazuju odgovarajući porast broja brodova koji prolaze pored Rta Dobre nade u blizini južnog vrha Afrike.

Što se tiče broda Ever Given, podaci o praćenju brodova koje je prikupio Blumberg pokazuju da je njegova najnovija pozicija usred Indijskog okeana, a da se kreće na istok prema Šri Lanki.

image