Svet

Francuska nema dovoljno granata za Ukrajinu

Francuska delegacija ukazala je na nedostatak municije s kojim se Ukrajina suočava i naglasila da stopa upotrebe prevazilazi stopu proizvodnje, ne samo Francuske – nego i svih država koje pružaju vojnu pomoć Kijevu
Francuska nema dovoljno granata za UkrajinuGetty © Sean Gallup/Getty Images

Grupa senatora Gornjeg doma francuskog parlamenta napravila je izveštaj u kome se navodi da se položaj Ukrajine na frontu pogoršava, kao i da isporuka municije iz Francuske nije dovoljno obimna da zameni količinu koju ukrajinska vojska koristi.

Izveštaj je napravljen na osnovu podataka dobijenih od Ukrajinskih i Poljskih zvaničnika, tokom posete francuske delegacije Varšavi i Kijevu tokom decembra, prenosi "Sputnjik".

Dokument je objavio komitet Senata zadužen za spoljne poslove, odbranu i oružane snage. Kako se navodi u izveštaju, razgovori obavljeni u Kijevu potvrdili su "utisak o pogoršavanju stanja ukrajinske vojske", uzrokovan i povećanim pritiskom ruskih snaga.

Prema pisanju "Sputnjika", neimenovani stariji oficir Oružanih snaga Poljske izrazio je potpuno isti stav. Francuska delegacija je takođe ukazala na nedostatak municije s kojim se Ukrajina suočava i naglasila da stopa upotrebe prevazilazi stopu proizvodnje, ne samo Francuske, nego i svih država koje pružaju vojnu pomoć Kijevu.

Procenjuje se da ukrajinske trupe svakog dana ispaljuju između 5.000 i 8.000 granata NATO proizvodnje, u kalibru 155 mm, dok istovremeno Francuska proizvodi 20.000 komada na godišnjem nivou. 

"To znači, da je francuska godišnja zaliha proizvedenih granata dovoljna za svega tri do četiri dana na bojnom polju u zoni SVO", izjavio je lider komiteta Sedrik Perin.

image