Svet

Netanjahu: Ko kaže da ne napadamo Iran

Izrael će pristati samo na sporazum kojim će dobiti bezbednosnu kontrolu nad celom Gazom, kaže Benjamin Netanjahu
Netanjahu: Ko kaže da ne napadamo Iran© Tanjug/Ronen Zvulun/Pool via AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da ta država ulaže velike napore kako bi sprečila Iran da dobije nuklearno oružje, kao i da Izrael već izvodi direktne napade na ovu zemlju.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome zašto Izrael sprovodi napade na iranske zastupnike umesto da direktno napada Iran, Netanjahu je odgovorio: "Ko kaže da ne napadamo Iran, napadamo ga".

Tel Aviv tvrdi da je Iran umešan u planiranje Hamasovog napada koji se dogodio 7. oktobra, kada je oko 1.200 Izraelaca ubijeno, a desetine zarobljeno kao taoci.

Izrael je uzvratio granatiranjem Pojasa Gaze, a prema poslednjim podacima, ubijeno je oko 24.000 Palestinaca. Zvaničnici tvrde da napad za cilj ima uništenje Hamasa.

Izrael je ranije optužio Iran da pomaže Hamasu "novcem, obukom, oružjem i tehnološkim znanjem, kao i obaveštajnim podacima".

"Iran stoji iza toga, mi smo u sukobu sa Iranom. Izrael će pristati samo na sporazum kojim će dobiti bezbednosnu kontrolu nad celom Gazom", dodao je izraelski premijer.

On je, takođe, kazao da je "Iran glava hobotnice, i da njene pipke možete videti svuda, od Huta i Hezbolaha do Hamasa".

Iran je, međutim, negirao bilo kakvu ulogu u napadu Hamasa na Izrael, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da su takve optužbe "zasnovane na političkim razlozima".

image