Svet

Oštra retorika Izraela: UN, a ne mi, treba da odgovaraju pred krivičnim sudom

Organizacija je "saučesnik" Hamasa, tvrdi predstavnik Izraela u međunarodnom telu, dok premijer Netanjahu poručuje: Niko nas neće zaustaviti
Oštra retorika Izraela: UN, a ne mi, treba da odgovaraju pred krivičnim sudom© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan rekao je da bi Ujedinjene nacije trebalo da odgovaraju pred sudom u Hagu zbog delovanja "u službi terorističkih organizacija", a ne Izrael protiv kog je podneta tužba za genocid.

Izrael je od Međunarodnog suda pravde UN-a zatražio da odbaci slučaj koji je Južna Afrika pokrenula krajem decembra u kojem se jevrejska država optužuje da je počinila genocid u bombardovanju Pojasa Gaze.

Izrael je oštro negirao optužbe o genocidu, insistirajući da je njegova kopnena i vazdušna ofanziva na opkoljenu palestinsku enklavu unutar granica međunarodnog prava i da ima osnovno pravo na samoodbranu.

Izrael je u petak zvanično odgovorio na optužbu za genocid pred sudom u Hagu, optužujući Južnu Afriku za "drskost", uz ocenu da tvrdnja o genocidu predstavlja "lažnu i neosnovanu" odbranu Hamasa.

Pored toga, Erdan je optužio UN za saučesništvo sa Hamasom. "Postupci u Hagu pokazuju kako su UN i njihove institucije postale oružje u službi terorističkih organizacija", naveo je Erdan na Iksu (bivši Tviter).

"Upotreba Konvencije o sprečavanju genocida nad jevrejskom državom i u službi nacista našeg vremena, (lidera Hamasa) Jehija Sinvara i Ismaila Hanijeha, dokazuje da nema moralnog niskog nivoa na koji se UN nisu spustile", dodao je Erdan.

Konvencija o genocidu, kao i UN, formirana je 1945. godine kao međunarodni odgovor na Drugi svetski rat i zločine koje je nacistička Nemačka počinila nad evropskim Jevrejima. Ona definiše genocid kao "zločin počinjen sa namerom da se uništi nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa, u celini ili delimično".

Najmanje 23.708 ljudi je do sada ubijeno u Gazi, kažu zdravstveni zvaničnici enklave.

"UN su te kojima bi trebalo da se sudu u Hagu jer su zatvarale oči i time bile saučesnik u kopanju terorističkih tunela u Gazi, u korišćenju međunarodne pomoći za proizvodnju projektila i raketa, i u obrazovanju mržnje i ubistava", dodao je Erdan.

Netanjahu: Hag neće zaustaviti Izrael od vođenja rata u Gazi do potpune pobede

Međunarodni sud pravde neće odvratiti Izrael od vođenja rata u Gazi do potpune pobede, izjavio je u međuvremenu izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

"Niko nas neće zaustaviti - ni Hag, ni Osovina zla, niko", rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju, preneo je Rojters.

image
VV inauguration
banner