Svet

Ruski udar na Engleze: Šta će posle Putinove odluke ostati od najpoznatijeg britanskog jela?

Ruska vlada podržala je nacrt zakona kojim bi se Rusija povukla iz sporazuma iz 1956. po kojem su britanski brodovi mogli da love ribu u ruskim vodama Barencovog mora
Ruski udar na Engleze: Šta će posle Putinove odluke ostati od najpoznatijeg britanskog jela?© Dan Kitwood/Getty Images

Rusija se sprema da raskine sporazum sa Velikom Britanijom, prema kojem brodovi iz ove zemlje mogu da love ribu u ruskim vodama Barencovog mora. Zbog predloga zakona koji su Dumi podneli Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo poljoprivrede, jedno od omiljenih britanskih jela, riba i pomfrit, postaju ugroženi.

Britanskim plovilima bilo je dozvoljeno da skupljaju ulov u vodama Barencovog mora, duž obale poluostrva Kola, duž kopna istočno od rta Kanin Nos, kao i duž obale ostrva Kolgujev, te i oko ostrva i to proteklih skoro 70 godina - čak i na vrhuncu Hladnog rata.

Ogromne količine bakalara i vahnje, koje se prodaju u prodavnicama širom Velike Britanije, tradicionalno su stizali iz ovih voda. Prema podacima britanskog ribarstva, samo prošle godine u Barencovom moru uhvaćeno je 566.784 tona bakalara, preneo je "Dejli mejl".

Međutim, "što su lovili, lovili su" jer su Kremlj i predsednik Rusije Vladimir Putin objavili ribarski rat Velikoj Britaniji. Ruska vlada podržala je nacrt zakona kojim bi se Rusija povukla iz sporazuma koji datira iz 1956. godine.

Ruski odgovor usledio je posle britanske odluke da Moskvi uvede sankcije zbog rata u Ukrajini.

Velika Britanija, naime, isključila je Rusiju iz statusa najpovlašćenije nacije u martu 2023. godine i uvela joj dodatnu tarifu od 35 odsto na uvoz određene ruske robe u zemlju.

"Ovo je prvi otkazani međunarodni sporazum o hrani. Vlada je već odobrila zabranu", navodi se i dodaje da otkazivanje sporazuma neće imati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice po Rusiju.

Ovaj potez, koji parlament tek treba da potvrdi, podrazumeva da će Rusi koristiti ratne brodove da odvrate sve britanske ribarske čamce koji se zateknu u njihovim vodama.

image