Rusija

Rusija: Bezbednosne garancije Kijevu - lepo upakovana obećanja za ukrajinsko žrtveno jagnje

Sporazum potpisan u Kijevu ukazuje na to da Ukrajina nema šanse da se iz sukoba izvuče pregovorima, poručuje Moskva
Rusija: Bezbednosne garancije Kijevu - lepo upakovana obećanja za ukrajinsko žrtveno jagnje© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Sporazum o bezbednosnoj saradnji Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva, koji je potpisan u Kijevu tokom posete britanskog premijera Rišija Sunaka, a koji su u Ukrajini požurili da okarakterišu kao dogovor o bezbednosnim garancijama, je ništa drugo do jedan "lepo upakovani niz obećanja o, pre svega, konsultativnoj pomoći (Ukrajini), koji nije pravno obavezujućeg karaktera", rekla je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Zaharova je istakla da ovim korakom britansko rukovodstvo ne dopušta saveznicima iz NATO-a ili G7 da "izgube interesovanje za dešavanja u Ukrajini, na koju u Londonu nastavljaju da gledaju kao na geopolitički instrument usmeren protiv Rusije".

Dodaje i da, osim toga što sporazum pretpostavlja da će London pomagati Ukrajini u sferi bezbednosti i odbrane, dokument predviđa i da će Kijev, ukoliko neko napadne Ujedinjeno Kraljevstvo, pružiti vojnu pomoć Londonu.

"Sporazum potpisan u Kijevu ukazuje da Ukrajina nema šanse da se iz sukoba izvuče pregovorima, budući da od nje prave žrtveno jagnje u avanturama Anglosaksonaca i da je drže na trenutnom evroatlantskom i antiruskom kursu usmerenom ka konfrontaciji", zaključuje danas Zaharova. 

Ona se, takođe, kratko osvrnula na jednu od poslednjih izjava šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe, koji je za "Ej-Bi-Si" rekao da će Ukrajina pobediti bez obzira na to ko bude novi predsednik SAD, jer će, kako je rekao, Ukrajinci biti spremni da ratuju i lopatama.

Na ovo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas poručuje da je pod znakom pitanja ne "postojanje Ukrajine", već "opstanak antinarodnog i nacističkog režima u Kijevu", i dodaje da će budućnost Ukrajine odrediti ne ljudi poput lidera Ukrajine Vladimira Zelenskog ili Kulebe, već narod.

Razmeštanje nemačkih vojnika u Poljsku - dolivanje ulja na vatru

Odgovarajući na pitanja medija, Zaharova se kratko osvrnula na saopštenje koje je stiglo iz Poljske, a prema kojem su Poljaci spremni da na svojoj teritoriji razmeste dodatne nemačke trupe, ukoliko za to bude bilo potrebno. Komentarišući ovo priznanje Varšave, portparolka MSP-a poručuje da se radi o "dolivanju ulja na vatru" i još jednom "antiruskom elementu globalnog rusofobskog kursa zemalja NATO-a i same Poljske".

Kako kaže, nema nikakve potrebe za razmeštanjem nemačkih vojnika u Poljskoj, ukoliko ova zemlja i NATO teže miru. U Poljskoj se već nalazi oko 10.000 američkih vojnika, a nalazi se i multinacionalna brobeno-taktička grupacija NATO-a, koju čine vojnici iz SAD, Velike Britanije, Rumunije i Hrvatske, objašnjava portparolka MSP-a Rusije.

image