Svet

Bivši pripadnik CIA: Strani plaćenici u Ukrajini služili za popunu stručnih kadrova

Kao konkretne primere sistema za koje su potrebni stručni tehničari, Džonson navodi sisteme PVO "patriot" američke proizvodnje i rakete "strom šedou"
Bivši pripadnik CIA: Strani plaćenici u Ukrajini služili za popunu stručnih kadrova© Tanjug/Kharkiv Regional Administration via AP

U noći 16. januara ruske snage su preciznim raketnim udarom uništile zgradu koja je služila kao privremeni smeštaj za strane plaćenike u Harkovu, i tom prilikom eliminisale više od 60 vojnika i ranile još dvadeset. Među poginulim neprijateljskim borcima bilo je i francuskih državljana.

Prisustvo vojnika iz Francuske pokazatelj je nedostatka ljudstva koji mogu da koriste kompleksne sisteme sa zapada, ocenjuje bivši analitičar CIA, Leri Džonson.

"Ruski izveštaj o napadu na francuske plaćenike u Harkovu, mogao bi da posluži i kao upozorenje za buduće tehničare koje je Pariz nameravao da pošalje", smatra Džonson.

Francuska je u odgovoru na izveštaj Ministarstva odbrane RF, demantovala da plaćenici iz ove zemlje ratuju u Ukrajini ili bilo gde drugde u svetu, dok je istog dana, tj. 16. januara francuski predsednik Emanuel Makron najavio isporuku krstarećih raketa SKALP, Kijevu.

"Poprilično sam uveren da je većina tih francuskih 'plaćenika' - a ne bih se čudio da se tamo pojave Britanci i Amerikanci - dovedena kako bi pomogla u upravljanju složenim sistemima, za koje su obučavani tokom vojne karijere", dodaje bivši pripadnik CIA.

Kao konkretne primere sistema za koje su potrebni stručni tehničari, Džonson navodi sisteme PVO "patriot" američke proizvodnje i rakete "strom šedou" (britanska oznaka za SKALP).

Otvorenim naoružavanjem Kijeva, Francuska od sebe pravi metu, ocenjuje Džonson poredeći sadašnje događaje, sa potezima SAD usmerenim ka slabljenju Sovjetskog Saveza u prošlosti.

"Kada je SAD obavljala operacije i preko CIA finansirala mudžahedine u Avganistanu tokom Sovjetskog rata u ovoj zemlji, to je obavljano uz određenu dozu tajnosti i narativ o tome da Amerika nije direktno umešana u sukob", ističe on i dodaje:

"Mislim da je Rusija eliminisanjem ovih plaćenika poslala snažnu poruku: Ako ćete ih slati njih ovde, ako ćete slati ta sredstva, ubićemo vas". 

Bivši analitičar CIA smatra i da je Moskva mogla da deluje na daleko smeliji način kada je u pitanju targetiranje zapadnih donacija i da je njeno oklevanje na Zapadu pogrešno protumačeno kao znak slabosti, budući da "Zapad ima iskustva u lošem shvatanju Rusije u mnogim tačkama".

image