Svet

Kijev i Teheran o iranskim dronovima u Rusiji

Ukrajina i Iran nastaviće razgovore dok se ovo pitanje u potpunosti ne razreši, piše iranska agencija IRNA
Kijev i Teheran o iranskim dronovima u RusijiNone © Tanjug/Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP

Vlasti Irana potvrdile su danas da su eksperti iz Teherana i Kijeva održali sastanak o navodnim isporukama vojnih dronova Rusiji, saopštila je misija Irana pri Ujedinjenim nacijama, javlja IRNA.

"Do danas su preduzeti važni koraci u zajedničkoj interakciji odbrambenih stručnjaka Irana i Ukrajine i to će se nastaviti sve dok se ne otklone svi nesporazumi po ovom pitanju. Iran smatra da se nesporazumi koji su nastali po pitanju navodnih dronova mogu rešiti nastavkom zajedničkog angažovanja sa Ukrajinom", ističe se u saopštenju misije.

Nakon što je, sredinom oktobra, EU proširila spisak sankcija protiv iranskih fizičkih i pravnih lica zbog, navodnih, povezanosti sa Moskvom i isporukom dronova, Iran je početkom novembra pozvao predstavnike Ukrajine na razgovor, kako bi se utvrdila istina. 

Rusija i Iran, sa druge strane, ovu povezanost demantuju. Iz Kremlja objašnjavaju da je to sve pokušaj Zapada da kamuflira svoje nezakonite isporuke oružja Kijevu i neuspešne pregovore oko iranskog nuklearnog dogovora.

Kada je u pitanju Rusija poslednji demanti uputio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov nakon što je "Vašington post" objavio da će Rusija, u saradnji sa Iranom, navodno početi proizvodnju više stotina dronova na svojoj teritoriji. 

image