Svet

Kako Francuzi zamišljaju demokratiju: Pariz odgovorio otkud njihovi vojnici u Ukrajini

Nedavni precizan udar ruskih snaga na zgradu u Harkovu otkrio je da u Ukrajini ratuju francuski plaćenici, iako NATO tvrdi da vojnici Zapada ne ratuju
Kako Francuzi zamišljaju demokratiju: Pariz odgovorio otkud njihovi vojnici u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Henri Szwarc

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu odgovorio je u intervjuu za televiziju LCI na pitanje na koje je poslednjih dana pažnju skrenula i Rusija, a koje se odnosi na državljane Francuske koji ratuju u Ukrajini. Ministar je poručio da država ne može da zabrani svojim građanima da ratuju, jer je Francuska "ipak demokratska zemlja".

"Postoje Francuzi koji su otišli ​​da ratuju u Ukrajinu u ukrajinskoj vojnoj uniformi. Ne možemo im to zabraniti, mi smo ipak demokratija. Po definiciji, ovi ljudi nemaju veze sa francuskim oružanim snagama, ne nose francuske vojne uniforme i nisu povezani sa francuskim vojnim institucijama", objasnio je Lekornu.

Ministar je zatim dodao da su vesti o tome da u Ukrajini danas navodno ratuju francuski plaćenici "deo ruskog informacionog rata", koji se, kako kaže, pojačao nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio da će poslati Kijevu 40 raketa "skalp".

Plaćenici su, inače, danas u Francuskoj zabranjeni. To je, prema trenutnom zakonodavstvu, krivično delo, za koje sledi kazna zatvora od pet godina i novčana kazna koja može iznositi i do 75.000 evra. 

Lekornu stoga kaže da su tvrdnje o francuskim plaćenicima plasirane kako bi opstao narativ o tome da Francuska učestvuje u konfliktu u Ukrajini. 

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije nedavno je saopštilo da je, prilikom napada visokopreciznim oružjem po objektu u Harkovu, u kojem su se nalazili strani plaćenici, razotkriveni i državljani Francuske. Poginulo je 60 francuskih boraca, a više od 20 njih je ranjeno. 

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova se, uprkos mnoštvu dokaza o prisustvu francuskih vojnika u redovima Oružanih snaga Ukrajine, odreklo svojih sunarodnika, tvrdeći da su informacije o likvidaciji francuskih vojnika u Harkovu "gruba manipulacija" Rusije.

U francuskom Ministarstvu su naglasili da "Francuska nema plaćenika ni u Ukrajini ni bilo gde drugde".

Duma Rusije stoga je saopštila da će poslati francuskom parlamentu dopis i tako zvanično upitati francuske zvaničnike da li znaju da se njihovi sugrađani bore na strani Ukrajine.

image