Svet

Zelenski: Plašim se Trampovog rešenja za Ukrajinu

Zelenski kaže da ga ne brine što mu Amerikanci govore jedno a za iza leđa drugo, jer im najviše veruje i računa na njih
Zelenski: Plašim se Trampovog rešenja za UkrajinuGetty © Paul Morigi / Stringer

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je pozvao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, nakon što je Tramp nedavno još jednom izjavio da bi mogao da okonča rat i to za 24 časa.

"Donalde Trampe, pozivam Vas u Ukrajinu, u Kijev. Ukoliko možete da zaustavite rat za 24 časa, mislim da je to dovoljno da biste došli", prokomentarisao je Zelenski za britansku televiziju Kanal 4.

Ipak, Zelenski je, kako prenosi ukrajinski UNIAN, ujedno izrazio i sumnju povodom Trampovog potencijalnog mešanja, jer, kako kaže, Tramp "govori da će on sam da donosi odluke".

"Ja čak i ne govorim o Rusiji, već bez obe strane, to jest, bez nas (Ukrajinaca bi donosio odluke). To sugeriše da ako njegova ideja, koju niko nije čuo, ne bude funkcionisala za nas, naše ljude, onda će on u svakom slučaju učiniti sve da svoju ideju sprovede. I ovo me malo brine". 

Dodao je i da ga ne brine što mu Amerikanci govore jedno a za iza govore drugo, jer im najviše veruje i računa na njih.

"Ne brinem, uz dužno poštovanje, za kongresmene ili senatore. Upoznao sam ih. Kada sam sedeo sa njima, bez obzira da li smo razgovarali jedan na jedan ili na zajedničkim sastancima, ogromna većina, 99 odsto, bili su na mojoj strani. Verujem u rezultate. Ne bismo mogli da opstanemo bez podrške i pomoći Sjedinjenih Država. To je činjenica, i zato im danas najviše verujem i računam na njih", poručio je Zelenski.

image