Svet

Svi su spustili krila, hvala Rusiji: Lukašenko o nuklearnom oružju

Nakon što smo dobili nuklearno oružje od Moskve svi su se smirili, kaže danas predsednik Belorusije
Svi su spustili krila, hvala Rusiji: Lukašenko o nuklearnom oružjuGetty © Handout / Handout

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potvrdio je danas da je Belorusija dobila od Moskve nuklearne rakete.

Lukašenko je poručio da su "svi spustili krila, čim se u Belorusiji pojavilo nuklearno oružje". To su, kako je rekao uradili i "poludele komšije i drugi". 

"To je strašno oružje", rekao je dalje Lukašenko, komentarišući taktičko nuklearno naoružanje, koje je Minsk prošle godine besplatno dobio od Moskve, u cilju jačanja svoje bezbednosti. Napomenuo je da je Minsk od Moskve dobio raketne komplekse "Iskander", koji, podsetimo, mogu da koriste konvencionalne, ali i nuklearne rakete.

U tom kontekstu je upozorio da je Minsk već dobio veliku količinu nuklearnih raketa od ruske strane.

"To je posebno opasno oružje", ponovio je lider Belorusije, nakon čega je otkrio da se ono stoga može upotrebiti tek po dobijanju posebnih odobrenja, koja su, kada je reč o nuklearnim projektilima, još kompleksnija.

"Mir skupo košta, ali ljudi ne osećaju tu skupoću", istakao je Lukašenko.

"Za to treba da kažemo hvala Rusima, koji su nam dobro pomogli prošle godine. Ja čak i ne govorim o nuklearnom oružju, koje je sve vratilo na svoje mesto. Ne daj Bože da ja ili nove generacije političara moramo da razmišljamo o primeni nuklearnog oružja", zaključio je. 

Lukašenko je, podsetimo, u decembru prošle godine izjavio da je svo taktičko nuklearno oružje, koje je obećala Rusija, već dostavljeno u Belorusiju i da se ono nalazi na svom mestu. Vojnici se, kako je tada otkrio, svakoga dana obučavaju za njegovu primenu.

Lukašenko je danas otkrio i da Belorusija ozbiljno radi na svojim raketnim kapacitetima. Kako kaže, Minsk danas samostalno proizvodi i rakete, i lansere, tako da se i Kinezi ponekad obraćaju Belorusima, tražeći od njih pojedine elemente vojne tehnike. 

image