Svet

Rusko nuklearno gorivo "pretnja po američku bezbednost": Zašto SAD ne mogu bez njega

Petina goriva koje koristi američka flota nuklearnih reaktora isporučuje se putem ugovora sa ruskim dobavljačima, ukazuje Ketrin Haf, pomoćnica sekretara SAD za nuklearnu energiju
Rusko nuklearno gorivo "pretnja po američku bezbednost": Zašto SAD ne mogu bez njegaGetty © Janos Kummer / Stringer

Oslanjanje SAD na rusko nuklearno gorivo predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i klimatske ciljeve, tvrdi zvaničnica Bajdenove administracije, koja je pozvala Kongres da obezbedi sredstva za obnovu domaćeg lanca snabdevanja i ograniči uvoz.

Ketrin Haf, pomoćnica sekretara za nuklearnu energiju, rekla je za "Fajnenšel tajms" da je "ozbiljno zabrinjavajuće" što se oko 20 odsto goriva koje koristi američka flota nuklearnih reaktora isporučuje putem ugovora sa ruskim dobavljačima.

Rusija kontroliše skoro 50 odsto globalnih kapaciteta za nuklearno obogaćivanje elektrana i uspešno je pokopala američki nuklearni lanac snabdevanja puštanjem jeftinih proizvoda obogaćenog uranijuma na svetska tržišta, rekla je ona.

"Zaista je važno da se oslobodimo zavisnosti, posebno od Rusije. Bez pritiska Rusija će nastaviti dominaciju nad ovim tržištem. Ovo je zaista važno za nacionalnu bezbednost, za klimu, za našu energetsku nezavisnost", rekla je Haf.

SAD i njihovi saveznici uveli su sankcije protiv ruske naftne i gasne industrije nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Vašington se, ipak, uzdržao od sprečavanja ruskog nuklearnog giganta "Rosatoma" da prodaje nuklearno gorivo i usluge obogaćivanja američkim i zapadnim operaterima elektrana, pošto postoji malo alternativnih izvora snabdevanja.

Postoji samo nekoliko zapadnih dobavljača obogaćivanja nuklearnog goriva, uključujući francuski "Orano" i "Urenco", konzorcijum iz Velike Britanije, Nemačke i Holandije.

"Tenek", podružnica "Rosatoma", jedina je kompanija na svetu koja pruža komercijalnu prodaju nove vrste goriva pod nazivom haleu - uranijum koji je obogaćen između 5-20 procenata i mogao bi da pokreće novu generaciju manjih, efikasnijih reaktora.

image