Ekonomija

"Simens", Rosatom i nuklearna kontroverza u Mađarskoj

Kontroverze se odnose na dva nova agregata za rusku elektranu "Pakš 2" u Mađarskoj čija izgradnja je počela u avgustu, a za koju "Simens Enerdži" isporučuje bezbednosnu tehnologiju
"Simens", Rosatom i nuklearna kontroverza u Mađarskojwww.globallookpress.com © Rosatom

Predsednik nadzornog odbora kompanije "Simens Enerdži" Džo Keser branio je planove za nastavak poslovanja sa ruskim nuklearnim gigantom "Rosatom Korp" u Mađarskoj pod naletom kritika da takvi poslovi pomažu da se napuni kasa Kremlja. On je rekao da bi kršenje ugovora, koji su potpisani 2019. godine, moglo da bude veoma skupo, prenosi "Blumberg".

"Postoje nevladine organizacije koje zahtevaju da naše rukovodstvo ne poštuje ove važeće ugovore zbog čega bi ova evropska država mogla da ih tuži za skoro neograničene sume", rekao je Keser.

Kontroverze se odnose na dva nova agregata za rusku elektranu "Pakš 2" u Mađarskoj čija izgradnja je počela u avgustu, a za koju "Simens Enerdži" isporučuje bezbednosnu tehnologiju.

Prema nedavnom izveštaju "Grinpisa", evropske kompanije "Simens Enerdži" i francuski "Framatom" imaju ugovore vredne stotine miliona evra za "Rosatomove" nuklearne projekte van Rusije. Bez ovih transfera tehnologije i znanja, mnogi novi projekti državnog giganta bi se zaustavili.

SAD i Evropa ulažu napore da smanje kupovinu ruskog uranijuma, ali nisu sankcionisale nuklearnu tehnologiju, što znači da "Rosatom" funkcioniše normalno od početka specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru 2022.

"Rosatom" je najveći svetski dobavljač uranijuma, sa 43% ukupnog proizvodnog kapaciteta. Nemačka je ukinula svoje poslednje nuklearne elektrane ove godine, a predstavnici vlade pozvali su na sankcije EU na ruski uranijum od sledeće godine.

image