Svet

Lukašenko: Razgovaraću sa Putinom pre sastanka Vrhovnog državnog saveta Savezne države

Glavna tema predstojećeg sastanka Vrhovnog državnog saveta Savezne države biće programi za produbljivanje ekonomske integracije, dodao je predsednik Belorusije
Lukašenko: Razgovaraću sa Putinom pre sastanka Vrhovnog državnog saveta Savezne države© kremlin.ru/Фото: Михаил Метцель, ТАСС

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je da će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom jedan na jedan, pre predstojećeg sastanka Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije.

Govoreći o sastanku Vrhovnog državnog saveta, Lukašenko je rekao da postoji okviran plan, ali da niko nikome ne brani da daje predloge za izmenu.

"Sastanak Vrhovnog državnog saveta će biti ozbiljan, utoliko više, jer ću se prethodno sastati sa Putinom da razmotrimo principijelna pitanja", dodao je predsednik Belorusije na sastanku sa državnim sekretarom Savezne države Dmitrijem Mezencevom.

Prema njegovim rečima, prioritetno pitanje za razmatranje na sednici će biti programi za produbljivanje ekonomske integracije, dodao je Lukašenko.

Mezencev je napomenuo da je predstojeći sastanak od posebnog značaja kao i odluka koju su Putin i Lukašenko doneli 4. novembra 2021. godine, označavajući novi početak ekonomske integracije usvajanjem 28 sindikalnih programa koji su doveli sistem odnosa u Saveznoj državni na nove visine.

Prošle godine je sastanak Vrhovnog državnog saveta Savezne države održan u Kremlju 6. aprila. Lukašenko je tada istakao da su Rusija i Belorusija prinuđene da se bore i da štite svoje interese u kontekstu informaciononog, političkog i ekonomskog rata koji Zapad vodi protiv njih.

image