Svet

Milioni dolara za LGBT omladinu: Bajdenovu administraciju sada brinu "trudnoće transrodnih dečaka"

Kako su pokušali da objasne, transrodni dečaci (koji su biološki žene) "ređe koriste kondome kada imaju seksualne odnose sa ljudima koji imaju penise", a mogu "jednako lako da zatrudne kao cisrodne devojke"
Milioni dolara za LGBT omladinu: Bajdenovu administraciju sada brinu "trudnoće transrodnih dečaka"© Photo by Drew Angerer/Getty Images

Bajdenova administracija izdvojila je skoro 700.000 dolara za osnivanje Nacionalnog programa za prevenciju trudnoće kod transrodnih dečaka, pokazuju podaci o donacijama američke vlade. 

"Dejli koler" preneo je opis donacije u kojoj je najavljen program za razmenu tekstualnih poruka koji je "dizajniran za cisrodne devojčice koje imaju od 14 do 18 godina, a koje pripadaju seksualnim manjinama, kako bi se istražili društveni i strukturalni uticaji seksualnog ponašanja transrodnih dečaka".  

Kako su pokušali da objasne, transrodni dečaci (koji su biološki žene) "ređe koriste kondome kada imaju seksualne odnose sa ljudima koji imaju penise", a mogu "jednako lako da zatrudne kao cisrodne devojke". Termin cisrodan inače označava "osobu koja se identifikuje sa rodom koji joj je dodeljen na rođenju", odnosno "običnog" muškarca ili ženu.

U okviru programa za sprečavanje trudnoće transrodnih dečaka će dodatno organizovati fokus grupe kako bi razumeli način na koji "transrodni dečaci donose seksualne odluke", a zatim će oformiti timove "savetnika za sadržaj" koji će se pobrinuti da poruke koje plasiraju utiču na njihovu ciljnu publiku. Nakon toga će testirati konačnu verziju programa na 700 transrodnih dečaka širom države, sa ciljem da što veći broj njih koristi prezervative. 

Bajdenova administracija je inače izdvojila milione dolara za "brojne druge programe za transrodnu omladinu".

Na primer, Nacionalni institut za zdravstvo (NIH) je u junu prošle godine finansirao onlajn program povezivanja LGBT omladine sa LGBT odraslim mentorima. Program je koštao administraciju 200.000 dolara, a sprovodio ga je Univerzitet Nebraska-Linkoln kako bi "promovisao socijalno-emotivne veštine" kod LGBT omladine.  

Prethodno je institut isplatio milion dolara Dečjoj bolnici u Sinsinatiju kako bi se proučio rizik od tromboze kod adolescenata koji uzimaju hormonsku terapiju promene pola.

image