Svet

Spektakularno suđenje u Džordžiji: Kako se karticom koja košta 10 dolara hakuju američki izbori

Sve što je potrebno za hakovanje izbora u Džordžiji su olovka ili čip-kartica vredne 10 dolara, kaže profesor kompjuterskih nauka
Spektakularno suđenje u Džordžiji: Kako se karticom koja košta 10 dolara hakuju američki izboriGetty © Joe Raedle / Staff

Profesor kompjuterskih nauka sa Univerziteta Mičigen Aleks Halderman demonstrirao je kako je uz pomoć čip-kartice vredne 10 dolara, USB-a ili olovke moguće upasti u izborni sistem Džordžije, promeniti izborne rezultate i omogućiti pojedincima "super" pristup mašinama za elektronsko glasanje koje koriste građani ove američke države.

Halderman je na suđenju o budućnosti izbornog sistema Džordžije otkrio slabosti glasačkih mašina kompanije "Dominion" pozajmivši od advokata olovku koju je gurnuo u zadnji deo jedne mašine "Dominiona" i držao nekoliko sekundi. Mašina se zbog toga prebacila u "bezbedni mod" što omogućava pristup android sistemu mašine.

Na taj način, objasnio je profesor, korisnik može da kopira, uredi ili promeni fajlove na mašini, promeni operativni sistem, instalira virus, zaobiđe zaštitu i tako dobije pun pristup glasovima stanovnika Džordžije kojima onda može da manipuliše kako želi.

"Nema ograničenja", upozorio je Halderman. "Sve što vam je potrebno je pet sekundi i 'bik' olovka".

Potom je predstavio "pametnu karticu" koja može da se kupi onlajn za deset dolara i gurnuo je u mašinu. Pametne kartice je moguće programirati tako da "oponašaju" kartice koje koriste birači i tehničari i uz pomoć koje je moguće dopreti do raznih delova glasačke mašine.

Na taj način, moguće je štampati glasačke listiće i menjati ih, prenosi portal "Zakon360" svedočenje profesora.

Halderman je pokazao i kako je moguće instalirati virus sa USB-a povezanog sa mašinom i štampačem i "ubaciti" glasove u biračku mašinu. On je pojasnio da je zbog paravana kojima je okruženo skoro svako biračko mesto u Džordžiji, ovo moguće izvesti, a da počinilac ne bude uhvaćen.

Profesor tvrdi i da nijedna ova zloupotreba ne bi bila vidljiva u slučaju istrage.

Saslušanje je organizovano na osnovu tužbi birača koji tvrde da je njihova izborna volja zloupotrebljena u državi u kojoj Donald Tramp tvrdi da je na prethodnim izborima osvojio većinu. Zvaničnici priznaju da postoji mogućnost da je bilo nekih nepravilnosti, ali tvrde da nema dokaza da je neko "petljao" sa "Dominionovim" mašinama.

image