Svet

Pretnje bombama u nekoliko državnih institucija u SAD: Oglasio se FBI

FBI je nazvao pretnje putem e-pošte "prevarom", koja se shvata "veoma ozbiljno" zbog opasnosti koju predstavljaju za nevine ljude
Pretnje bombama u nekoliko državnih institucija u SAD: Oglasio se FBI© Tanjug/Thom Bridge/Independent Record via AP

Vladine zgrade pojedinih američkih država, evakusiane su, drugi dan za redom, pošto je na njihove adrese stigla pretnja o postavljenim eksplozivnim napravama, a proverom je utvrđeno da su dojave bile lažne.

Među onima na čije adrese je stigla poruka o mogućoj postavljenoj eksplozivnoj napravi našla se zgrada Kapitola i Vrhovni sud u državi Misisipi, kao i u sudnice u Arkanzasu i Montani, prenosi AP.

FBI je upoznat sa brojnim incidentima lažnih pretnji, navodi se u saopštenju Maršeja Losona, portparola FBI odeljenja u Džeksonu, dodajući da će nastaviti da sarađuje sa lokalnim, državnim i saveznim partnerima za sprovođenje zakona.

Zgrada okružnog suda Pulaski u centru Litl Roka, kao i zgrada suda u okrugu Kaskade u Grejt Folsu, u državi Montani, evakuisana su u jutarnjim satima, a osoblju i građanima je ubrzo, posle sprovedene provere, omogućeno da se vrate.

I Okružni sud pravde, u severozapadnoj Montani, takođe je bio evakuisan nakon što je okrug primio pretnju bombom putem mejla.

Prethodnog dana, dojave o bombi stigle su na mejl adrese zvaničnicima u nekoliko američkih država, što je dovelo do evakuacije nekih državnih zgrada i poremetila vladin rad. 

Konektikat, Džordžija, Kentaki, Mičigen, Misisipi i Montana bile su među državama čije su vladine zgrade primile pretnje.

Incidenti prate niz lažnih izveštaja o pucnjavi u domovima javnih ličnosti. Prošle nedelje, šaljivdžije su pozivima ciljale na brojne američke zvaničnike, kao i na milijardera.

U pretećem mejlu poslat u sredu ujutro, pošiljalac je naveo da je "postavljeno više eksploziva u kapitol". Ove bombe su "dobro skrivene unutra" i "eksplodirale bi za nekoliko sati", navodi se u mejlu, prema više izveštaja. Istu poruku primile su vladine kancelarije u najmanje 23 države, navodi Si-En-En.

Tokom pretresa nisu pronađeni sumnjivi predmeti.

U Minesoti je pretnja bombom prekinula usmenu raspravu u državnom Vrhovnom sudu u Kapitolu, koji je morao da bude premešten u druge sudnice, rekao je portparol sudskog ogranka Minesote Kajl Kristoferson za AP.

Guverner Kentakija Endi Bešir saopštio je u objavi na platformi IksX da je Kapitol evakuisan dok je državna policija istraživala pretnju koju je primila Kancelarija državnog sekretara.

Bešir je dodao da su svi bezbedni i da su zvaničnici svesni sličnih pretnji upućenih drugim kancelarijama širom zemlje. Pretnja je primljena dok su se zakonodavci Kentakija sastajali u aneksu Kapitola radi etičke obuke.

Bezbednosni zvaničnici zaključali su Kapitol Misisipija nakon pretnje bombom drugog dana zakonodavne sednice.

Gejb Sterling, glavni operativni direktor u kancelariji državnog sekretara Džordžije, napisao je na Iksu da će u 2024. biti godina " agenata koji će sejati razdor" i pozvao građane da im ne dozvole da umnožavaju tenzije. 

Nekoliko sati kasnije, Sterling je izvestio da je njegova sopstvena porodica postala žrtva lažne dojave rekavši da je hitna služba dobila poziv da je "posao sa drogom pošao naopako", što je rezultiralo pucnjavom u njegovoj kući.

FBI je kasnije izdao saopštenje u sredu, nazvavši pretnje putem e-pošte "prevarom", koja se shvata "veoma ozbiljno" zbog opasnosti koju predstavljaju za nevine ljude.

image