Svet

Nervoza raste: Babiš promoviše anti-EU stav, dok njegova stranka dobija na snazi uoči izbora za EU

Oko 35 odsto čeških glasača bi glasalo za stranku ANO (Obnova), dok bivši premijer i predsednik stranke Andrej Babiš postaje sve više anti-EU nastrojen, pokazuje analiza javnog mnjenja
Nervoza raste: Babiš promoviše anti-EU stav, dok njegova stranka dobija na snazi uoči izbora za EUGetty © Leon Neal / Staff

Prema podacima ankete koju je u decembru sproveo "Medijan", čak 35 odsto čeških birača glasalo bi za ANO, stranku bivšeg premijera Andreja Babiša koja je trenutno u opoziciji.

Vladajuća ODS (evropski konzervativci) je na drugom mestu sa 13 odsto, a slede "Pirati" (zeleni) – ODS-ovi vladajući koalicioni partneri – sa 10,5 odsto. Na četvrtom mestu je desničarski SPD sa 9 odsto.

ANO partija je nekada ciljala na stariju generaciju, ali njena popularnost raste među ostalim starosnim grupama, objašnjava "Euraktiv".

"ANO pokret je najčešći izbor ljudi starijih od 35 godina", navodi agencija "Medijan". "Skoro polovina birača u kategoriji 65+ bi glasala za njih. Takođe je na prvom mestu među svim obrazovnim grupama, uključujući i fakultetski obrazovane", dodala je agencija.

ANO će moći da potvrdi svoju snagu na junskim izborima za Evropski parlament. Kako prenosi "Euraktiv", Babiš krivi EU za visoke cene energenata koje su pogodile Češku. On takođe opisuje EU kao "hobotnicu" koja svojom finansijskom moći želi da odluči ko će biti premijer u državama članicama EU.

ANO takođe dovodi u pitanje nastavak slanja vojne pomoći Ukrajini. "Sve je moguće. Dve godine podržavamo Ukrajinu i to nije dovelo do rezultata" rekao je bivši češki ministar odbrane Lubomir Metnar (ANO) za Si-En-En.

image