Svet

Svakog gosta tri dana dosta: Češka plaća ukrajinskim izbeglicama da se vrate kući

Predsednik Češke Petr Pavel potpisao je zakon o pomoći izbeglicama koje žele da se vrate u svoju domovinu
Svakog gosta tri dana dosta: Češka plaća ukrajinskim izbeglicama da se vrate kući© Dan Kitwood/Getty Images

Češki predsednik Petr Pavel potpisao je zakon koji predviđa poseban državni program finansijske podrške ukrajinskim izbeglicama koje žele da se vrate u Ukrajinu, javlja "Češki radio".

Dokument je izradilo republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a odobrila su ga oba doma parlamenta. 

Program pomoći predviđa pokrivanje dela troškova vezanih za preseljenje Ukrajinaca, a visina sredstava na koja mogu da računaju biće određena dodatnom uredbom Vlade.

Ukrajinci će moći samo jednom da iskoriste ovaj program državne podrške. Ukoliko budu želeli da se vrate u Češku sa dugoročnim boravišnim dozvolama, moraće da vrate nadležnima polovinu predviđenog iznosa.

Rezultati istraživanja ukrajinskih izbeglica koje je u novembru sprovela agencija "PAK Risrč" zajedno sa Češkom akademijom nauka pokazali su da samo 37 odsto njih planira povratak u domovinu. 

U junu 2022, takvih podnosilaca zahteva među Ukrajincima koji su dobili status privremene zaštite u republici bilo je 51 odsto.

U Češkoj je takođe produžen program privremene zaštite izbeglica iz Ukrajine za godinu dana, do 31. marta 2025. godine. Oni imaju pristup nacionalnom tržištu rada, medicinskim uslugama, besplatnom obrazovanju i nekim drugim vidovima državne socijalne podrške. 

image